Nem javul az idő, szombaton is előfordulhat villámárvíz + videó

A Kárpát-medence térségét továbbra is nedves, labilis légtömeg tölti ki. Emiatt marad a záporokkal, zivatarokkal nehezített időjárás.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF2023. 06. 10. 9:11
null
Budapest, 2023. június 9. A felgyülemlett esõvízben ül egy féri, akinek a lába a villamossínek közé szorult a Maglódi úton 2023. június 9-én. A férfi feltehetõen alábecsülte a víz mélységét, amikor megpróbált átkelni rajta és közben történt a baleset. A közelben tartózkodó férfiak segítségével tudta kiszabadítani a lábát. MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett legalább néhány órás napsütés is várható szombaton.

Több helyen alakulhat ki zápor, illetve felhőszakadással kísért zivatar is. 

Szélerősödésre csak zivatar környezetében lehet számítani.

A hőmérséklet délután 22 és 28 fok között alakul. Késő este 17 és 22 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

Napközben gyorsan labilizálódik a légkör, így ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek újabb zivatarok kialakulásához. Egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhat csapadék.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25–50 milliméternyi csapadékkal. 

Ötven millimétert meghaladó mennyiségnek az esélye szombaton az elmúlt napokhoz képest számottevően kisebb, de erősebb felhőszakadás esetén lokálisan kizárni nem lehet, mint ahogy főként a veszélyeztetettebb domb- és hegyvidéki tájakon a villámárvizet sem.

Átmeneti viharos széllökés, jégeső is előfordulhat a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző. A zivatarok számossága az esti óráktól csökkenni kezd.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatar és felhőszakadás miatt minden vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Eddig beválni látszik a régi népi bölcsesség: ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik. Medárd csütörtökön volt, és a hétvége nagy részében is marad a záporos, zivataros idő.

A jövő hét elejére, már vasárnap délutántól viszont megerősödő széllel szárazabb és néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik. Sok napsütésben lesz részünk, és csak kevés helyen fordulhat elő csapadék. A hőmérséklet visszaesik néhány fokkal, és a páratartalom is csökken, így kevésbé lesz fülledt a levegő.

Borítókép: Esővízben ülő férfi, akinek villamossínek közé szorult a lába a Maglódi úton (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.