Bátorságát hagyta örökül

Örök nyugalomra helyezték Győri Béla Herczeg Ferenc-díjjal kitüntetett újságíró hamvait a miskolci minorita templom altemplomának kriptájában pénteken.

Magyar Nemzet
2023. 07. 21. 13:37
Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temetési szentmisén elhangzott, hogy olyan dolgot hozott létre a nyolcvanas években a Jóisten segítségével, ami mankót jelentett a keresztény embereknek. 

Annak idején a kommunizmus ellen harcoltak az emberek, ma millió dolog van, amivel megvívjuk mindennapi harcainkat

– mondta beszédében Szalkai Zoltán József minorita szerzetes, plébániai kormányzó. 

– Győri Béla gyerekként ministráns volt, majd egy olyan korban élt, amikor bátor tett volt nyíltan felvállalni az istenhitet. Most sok lelki hagyatékkal távozott ebből a világból, de számtalan értéket hagyományozott a hozzátartozóira, barátaira, kollégáira. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című adása harminchat év után még ma is működik, megőrizve eredeti vonalát.

Nagy szerepe volt a rendszerváltásban, később pedig csatlakozott a Magyar Igazság és Élet Pártjához, amelynek a szóvivője lett. A cigánypasztorációt bemutató riportjaiért II. János Pál pápa elismerését is kivívta

 

Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János

Győri Béla 1942-ben született Miskolcon, ötgyermekes családba, a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd Debrecenben végzett agrártudományi főiskolát. Az emődi tsz-ben kezdett dolgozni, de igen hamar munkatársa lett egy mezőgazdasági szakfolyóiratnak. Öt gyermeke született. Később a Krónika vezetői posztját töltötte be, ahonnan 1987-ben száműzték. Ezután megalapította a Vasárnapi újságot, ami a rendszerváltozás idején a Magyar Rádió példátlan népszerűségű, emblematikus műsora lett.

Borítókép: Győri Béla búcsúztatása. (Forrás: Ádám János/ Észak-Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.