A rendőrség és a határvadász alakulatok harcban állnak az illegális migránsokkal

Egyetlen nap alatt 843 illegális migráns miatt kellett intézkedniük a magyar rendőröknek a déli határszakaszon. Ásotthalom és Mórahalom térségében 140–180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, és tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni.

2023. 08. 29. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szűnik az illegális migránsok rohama a schengeni határon. A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 28-án összesen 834 illegális bevándorló ellen léptek fel, ebből 664 határsértőt tartóztattak fel, és 170 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Rendkívüli az illegális bevándorlók aktivitása a magyar–szerb határszakaszon – mondta erről a BAMA beszámolója szerint a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

A legtöbben ismét Csongrád-Csanád vármegyében jöttek, ahol a járőrök 18 esetben összesen 630 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom és Zákányszék közigazgatási területén.

Bakondi György beszámolt róla, hogy Ásotthalom és Mórahalom térségében 140–180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, és tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni.

 

A rendőrség és a határvadász alakulatok harcban állnak

– jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó, aki rámutatott: az illegális migránsok rendszeresen támadják a műszaki akadályrendszert, a rendőrség járműveit, fahusángokkal, kövekkel és csúzliból kilőtt fémgolyókkal a rendőröket is, közülük idén már heten sérültek meg.

Szerbiában, a határ közelében megjelentek a fegyverek, kis mélységben, lakott területen kritikussá vált a közbiztonsági helyzet.

A bűnbandák eleinte külterületeken harcoltak egymás ellen késekkel, pisztolyokkal, géppisztolyokkal, de már megjelentek lakott területeken is, és ott is lövöldöztek.

A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy a közelmúltban 

kézigránátos támadás érte egy olyan ember házát, aki a közösségi médiában gyakran elítélte az illegális migrációt.

– Ez azért figyelemre méltó, mert ez az első eset 2015 óta, amikor bűnbandák szándékosan hajtottak végre lakosság elleni akciót – mondta Bakondi György, majd annak a véleményének adott hangot, hogy ez egy új, veszélyes időszak eljövetelét jelzi.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia az európai integrációs törekvéseivel összhangban aktívan részt vesz a határőrizeti feladatokban, együttműködik a magyar és az osztrák szervekkel, gyakran különleges rendőri erőket is bevet a határtérségben.

Bakondi György demoralizálónak nevezte a rendvédelmi erőkre és a lakosságra azt az európai uniós elvárást, miszerint nyílt táborokat kell biztosítani az illegális migránsoknak, olyanokat, ahonnan a bevándorlók kijárhatnak.

A belbiztonsági főtanácsadó úgy vélte: az illegális migrációban a jövő évi európai parlamenti választások hozhatnak változást. Úgy vélte, olyan parlamenti többség és Európai Bizottság jöhet létre, amely az illegális migrációt veszélyességének, biztonsági rizikójának megfelelő súllyal kezeli.

Pisztollyal fenyegetőzik ez az illegális migráns a műszaki határzár vajdasági oldaláról. Forrás: Police.hu

Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában egyebek mellett arról beszélt, hogy 

Magyarország erőn felül vesz részt az európai biztonságért folytatott harcban. 

Példaként hozta fel, hogy a magyar rendőri erők a magyar–osztrák–szerb együttműködésben a szerb–északmacedón határ, emellett az északmacedón–görög határ védelménél és más Frontex-küldetésekben is jelen vannak.

Tízezrével özönlenek

Meghaladta a százezret a Magyarország külső schengeni határszakaszán és az országon belül 2023-ban a jogellenesen belépő illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma, közölte a napokban Balázs László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője. Az illegális migránsokkal szemben végrehajtott intézkedések 28 százaléka Magyarországon történt az Európai Unión belül. Ebből jól látszik, hogy Magyarországnak a térségben kiemelkedő szerepe van az illegális migrációs hullám feltartóztatásában. A rendőrség továbbra is elkötelezett abban, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlókat megakadályozza, hogy hazánk, illetve az Európai Unió területére jogellenesen jussanak be.

Borítókép: A műszaki határzáron át támadó migránsok (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.