Kiadjuk az olasz maffiával összefüggésbe hozott budapesti ügyvédnőt + videó

Döntött a Fővárosi Törvényszék: kiadjuk az olasz hatóságoknak Sz. Edinát, akit kilenc maffiabűncselekmény miatt akarnak elszámoltatni. A budapesti ügyvédnőnek azonban nem kell attól tartania, hogy azonnal repülőre ültetik és szoros rendőri kísérettel Olaszországba szállítják. Mutatjuk, miért.

2023. 08. 22. 14:10
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt a legnagyobb olasz maffiával, a ’Ndranghetával összefüggésbe hozott budapesti ügyvédnő, Sz. Edina sorsa. Minden híreszteléssel ellentétben a jogásznőt nem mossák ki a maffia bűncselekményekből, és nem tüntetik el tanúvédelmi programban, mint ahogy az budapesti körökben elterjedt.

Sz. Edina (jobbra) a Fővárosi Törvényszék folyosóján (Fotó: Esti Hírlap)

Hosszas huzavona után döntött a Fővárosi Törvényszék és elrendelte Sz. Edina kiadatását az olasz hatóságoknak. Csakhogy van egy csavar a történetben. Az ügyvédnőnek egyelőre nem kell attól tartania, hogy rendőrök gyűrűjében repülőgépre ültetik és viszik Olaszországba, a törvényszék ugyanis az ítéletét megfontoltan hozta meg.

A január 25-től őrizetben, január 26-a óta ideiglenes átadási letartóztatásban lévő Sz. Edina átadási letartóztatását és átadását a Fővárosi Törvényszék elrendelte, azonban 

az átadás végrehajtását legfeljebb 2024. augusztus 10-ig elhalasztotta. 

Az elhalasztás indokoltságát a bíróság három havonta – a nő ellen a Fővárosi Törvényszéken folyamatban lévő másik büntetőeljárás idejére – felülvizsgálja. Sz. Edina negyedrendű vádlott, befolyással üzérkedéssel vádolják.

Nézzük meg közelebbről, hogy mi és főleg, hogy miért történt eddig a maffia-ügyben.

A magyar állampolgárságú, ügyvédként dolgozó Sz. Edina ellen a catanzarói bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából. A büntetési tétel felső határa több mint húsz év szabadságvesztés. Az elfogatóparancs kilenc bűncselekményre vonatkozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján Sz. Edina társaival (akik a ’Ndrangheta maffiaszövetség tagjai) együttműködve Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ennek részeként a magyar nő ügyvédi státusát kihasználva, bűntársaival, formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket. Azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta illegális vagyonátruházás, pénzmosás, saját elkövetésű bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása céljából.

A Magyar Nemzet már korábban megírta, hogy az ügyvédnő és védője, Jován László védekezési taktikájának alapja a szerelmi szál. Sz. Edina állítja: ő semmit sem tudott egykori szeretője bűnös üzelmeiről, mindent az olasz férfi intézett.

Az ügyvédnő szerint ő nem gyanúsítottja, hanem áldozata, sőt sértettje az ügynek, és nem ő, hanem volt barátja, szerelme, Giovanni Barone, a maffiacsalád könyvelője követett el bűncselekményeket.

Mint azt megírtuk, az ügyvédnőt január végén ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoztak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet nyolc tagja ellen. A titkosszolgálati eszközöket is felhasználó nyomozás során került képbe a budapesti, 57 éves Sz. Edina és 54 éves testvére. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették. A Magyar Nemzet értesülése szerint az ügyvédnő ötéves, részben titkos olasz–magyar nyomozás eredményeként került januárban az ideiglenes átadási letartóztatásba.

Ezt változtatta meg a Fővárosi Törvényszék és helyezte az ügyvédnőt kiadatási letartóztatásba. A törvényszék végzésében azt is megállapította, hogy Sz. Edina vonatkozásában alkalmazni kell a specialitás elvét, amely szerint vele szemben az olasz igazságügyi hatóság az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indíthat és nem is folytathat egyéb büntetőeljárást.

Borítókép: Maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.