Megszólalt a kormány az idei nyugdíjkorrekcióról

Ősszel lesz nyugdíjkorrekció, ha a 15 százalékot meghaladja az éves átlagos infláció.

MAGYAR NEMZET
Forrás: ATV.HU2023. 08. 28. 17:44
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg” – ezt válaszolták az atv.hu-nak a Pénzügyminisztérium (PM) részéről.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Tihanyban, a Tranzit fesztiválon előadást tartott. A miniszter az előrejelzések alapján konkrét inflációs adatokat is mondott már: eszerint a fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz. Ezek után a Portfolio azt írta, hogy ennek alapján kiszámolható: a jelenlegi várakozások szerint az éves átlagos infláció 2023-ban 17,5-17,7 százalék között lehet majd.

Ezt követően az atv.hu megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy idén lesz-e év közben, novemberben nyugdíjkiegészítés, mivel az év elején a nyugdíjasok 15 százalékos emelést kaptak.

A PM sajtóosztálya az alábbi választ küldte az atv.hu kérdésére: 

„A kormány idén is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzését: ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg”. 

Emellett a nyugdíjasok védelmére is csökkenő pályára állítottuk az inflációt, az árfigyelő az élelmiszerárak csökkentésére kényszeríti a multikat, augusztustól 10 százalékról 15 százalékra emeltük az élelmiszerek kötelező árakciózásának mértékét

– írta a pénzügyi tárca. 

Azt is hozzátették:

Továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentett árakat, az inflációkövető januári nyugdíjemelést és februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjat az időseknek.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról is, hogy Nagy Márton már augusztusban a reálbérek emelkedésére számít

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit fesztiválon tartott előadásában.

Sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofitadó – mondta a miniszter. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.

Nagy Márton hozzáfűzte: a fogyasztás egy év alatt tíz százalékkal esett vissza, azonban jó hír, hogy 

augusztusban már tizenhat százalék feletti reálbér-emelkedés várható.

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz, a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása – hangsúlyozta.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.