Nagy Márton már augusztusban a reálbérek emelkedésére számít

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit fesztiválon tartott előadásában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 19:17
NAGY Márton; LOMNICI Zoltán; TUZSON Bence
Tihany, 2023. augusztus 26. Tuzson Bence igazságügyi miniszter (b) és ifj. Lomnici Zoltán, a beszélgetés moderátora a Lopakodó lustitia címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofitadó – mondta a miniszter. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.

Nagy Márton hozzáfűzte: a fogyasztás egy év alatt tíz százalékkal esett vissza, azonban jó hír, hogy 

augusztusban már tizenhat százalék feletti reálbér-emelkedés várható.

 

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz, a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása – hangsúlyozta.

Az utóbbi években az energiacsapda, a kamatcsapda és a fogyasztási csapda elkerülését célzó intézkedések kerültek előtérbe. Emiatt mára az energiaárak konszolidálódtak

– mutatott rá a tárcavezető.

A lakosság egy hónap alatt 300 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további 300 milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül.

A következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat

– mondta Nagy Márton.

 

Az online árfigyelő rendszer is kulcsszerepet játszhat a stabilizációban

Az online árfigyelő rendszer kapcsán úgy vélekedett, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással. 

Mindennek köszönhetően az év végére egy számjegyű infláció várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint.

A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország hídszerepet játszik a német és a kínai tőke között. Véleménye szerint az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata.

Borítókép: Tuzson Bence igazságügyi miniszter (b) és ifj. Lomnici Zoltán, a beszélgetés moderátora a Lopakodó lustitia című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.