A legszomorúbb, amikor a magyargyűlölet mellé agresszió társul

Düh, agresszió, rongálás. Magyargyűlölők ismét kárt tettek valamiben, amin le tudták vezetni vélt, de semmiképpen sem valós fájdalmukat. Az érzés ugyanis soha nem lehet igazolt, ha agresszió a végkifejlet, mint ahogyan az sem, ha bármilyen negatív gondolat eredménye a szánt szándékkal történő károkozás.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Szó, Délhír, VMDK2023. 09. 03. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este ugyanis „ismeretlen tettesek” Palics bejáratánál és a békovai körforgalomnál is megrongálták a kicsivel több mint két hónapja elhelyezett, Szabadka község nevét jelző magyar feliratokat – közölte a Délhír, majd a Magyar Szó is közzétett a pusztításról egy mérhetetlenül lehangoló képgalériát. 

„Tolerancia, elfogadás, történelmi barátság, hetedhét országra szóló jó kapcsolatok… S mindez egy friss képen… S nem lepődik meg senki, mert nálunk már több mint száz éve ezt jelenti az az állítólagos tolerancia…”

– írta Világos Miklós atya, a moholi Szent György-plébánia plébánosa a Facebook-bejegyzésében.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) is elítélte a brutalitást, Facebook-bejegyzésükben reagáltak a történtekre. Azt írták: „Sajnálattal közöljük, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek  megrongálták, apró darabokra verték szét  a Palics bejáratánál lévő, Szabadka község nevét jelző
feliratot. A VMDK a legerélyesebben elítéli ezt a vandál cselekedetet, és követeli a rendőrségtől, illetve az ügyészségtől, hogy  kerítse elő az elkövetőket, és példaértékű büntetést szabjon ki rájuk.” 

Szabadka város vezetőitől azt kérte a VMDK, ítélje el ezt a szégyenteljes cselekedetet, és tegyenek meg mindent a felirat azonnali helyreállításáért.

A magyarellenes agresszió sajnálatos módon időnként szándékos rombolásba fullad a határon túlon. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július nyolcadikán százötven fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

Ám büntetlenül megúszták a temetőgyalázást a román nacionalisták, ugyanis nem bírságolt a román csendőrség az úzvölgyi katonatemetőben történt újabb keresztállítás miatt. Csíkszentmárton önkormányzata büntetőfeljelentést tett a rendőrségen Mihai Tîrnoveanu és hívei ellen. Birtalan Sándor, a Hargita megyei község polgármestere – amelyhez közigazgatásilag a katonatemető tartozik – az MTI-nek korábban elmondta, hogy ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást és temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérik.

A temető téglakerítésére felszerelt információs táblák magyar és román nyelvű tájékoztatást tartalmaznak a térség történelméről, az Úz völgyében vívott csatákról. 

Ismeretlen tettesek letörték az egyik tábla több mint egyharmadát.

 

Borítókép forrása: Facebook/VMDK

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.