Menetrendszerű provokáció: újabb rongálás történt az úzvölgyi temetőben

Ezúttal az információs táblákat törték le ismeretlenek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 19:28
TIRNOVEANU, Mihai
Úzvölgyi katonatemető - Újabb román kereszteket helyeztek ki Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi panaszt tett hétfőn Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere, miután ismeretlenek megrongálták az úzvölgyi katonatemető információs tábláit. A Hargita megyei önkormányzat az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a történteket hétfőn észlelték, és a közvagyon megrongálása miatt tettek feljelentést a megyei rendőrségen.

A temető téglakerítésére felszerelt információs táblák magyar és román nyelvű tájékoztatást tartalmaznak a térség történelméről, az Úz völgyében vívott csatákról. 

A csatolt fotók szerint az ismeretlen tettesek letörték az egyik tábla több mint egyharmadát. Az érintett önkormányzatok a hatóságok segítségét kérik a rongálásért felelős személyek azonosításában, illetve jogi lépéseket követelnek és tájékoztatást a vizsgálat fejleményeiről. Hangsúlyozzák, hogy az eset gyors és hatékony kivizsgálása a közrend és a közbiztonság fenntartása, a köztulajdon tiszteletben tartása miatt fontos.

Egy hónapon belül a második rendőrségi panaszt teszik a nemzetközi katonatemető kapcsán az érintett önkormányzatok. Csíkszentmárton polgármesteri hivatala pár hete a temetőben történt július 8-i keresztállítás miatt is büntetőfeljelentést tett a Hargita megyei rendőrségen. Ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást, temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérték.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

Borítókép: Az úzvölgyi temető bejárata. (Fotó: Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.