Elüldözték az illegális gyorsulókat a nagyáruház parkolóiból

Összefogott az Auchan áruházlánc és a rendőrség a törvényszegők ellen. Fekvőrendőrökkel, kőkemény büntetésekkel, folyamatos razziákkal elüldözték az illegális gyorsulókat és nézőiket a parkolókból.

2023. 09. 29. 7:33
Forrás: Fotó: Közlekedésbiztonság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bezárt a fóti és a dunakeszi Auchan áruház az illegális gyorsulók előtt, tette közzé a jó hírt elsőként a Közlekedésbiztonság című szakportál. Pest vármegye, sőt az ország valamennyi Auchan áruházának környékén olyan intézkedéseket léptettek életbe a nyáron – illetve léptetnek életbe folyamatosan –, amelyek részben ellehetetlenítik az illegális gyorsulási versenyeket és driftelési bemutatókat az áruházak parkolóiban és az azokhoz vezető szervizutakon, részben pedig hatékonyabb fellépésre adnak lehetőséget a rendőrségnek.

Folyamatos razziákkal léptek fel az illegális gyorsulók ellen. Forrás: PVRFK

Az Auchan Magyarország Kft. és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösen gondolkodva, majd az ötleteket tettekre váltva szüntette meg az illegális gyorsulási versenyeket, drifteléseket a dunakeszi és a fóti áruház parkolóiban.

Fellépés az illegális gyorsulók ellen

A Pest vármegyei rendőröktől tudjuk, az életveszélyes és tiltott rendezvényeket főként péntek és szombat esténként szervezték a bevásárlóközpontoknál. A rendőrség először visszatérő ellenőrzésekkel, később a társszervek bevonásával, tervezett akciókkal igyekezett felszámolni az illegális tevékenységet, közben egyeztetést kezdeményezett az áruházak biztonsági vezetőivel. Egyértelmű volt, hogy önmagában a rendőri jelenlét és ellenőrzés nem elégséges a tiltott rendezvények megfékezésére. Az Auchan Magyarország Kft. kezdettől fogva partnerséget mutatott, a tárgyalásokon egyetértettek a rendőrség forgalomtechnikai beavatkozások végrehajtására vonatkozó javaslataival.

Ennek eredményeként először a dunakeszi, majd a fóti áruház parkolójába telepített a cég sebességcsökkentő bordákat, valamint kihelyeztek a parkolóban való közlekedés rendjét szabályozó táblákat.

A rendőrök az illegális gyorsulási versenyek felszámolására irányuló, nyári akciósorozatban több száz járművet és résztvevőt ellenőriztek. Elsősorban közlekedési szabálysértések miatt hetven embert közel 1,4 millió forint helyszíni bírsággal sújtottak, bevontak 12 forgalmi engedélyt, öt járművel pedig soron kívüli műszaki vizsgán kellett megjelenni.

A közösen tervezett, majd megvalósított közlekedésbiztonsági intézkedéseknek köszönhetően az illegális gyorsulási versenyek megszűntek a dunakeszi és a fóti áruház parkolójában, ugyanis a forgalomcsökkentő bordák ellehetetlenítik a sebes közlekedést, a kihelyezett táblák pedig egyértelműsítik a behajtásra vonatkozó korlátozásokat.

Emlékezetes, hogy az Árpád hídon július elsején három nagy teljesítményű autó spontán versenye egy vétlen kerékpáros halálát okozó balesetbe torkollott. 

A Közlekedésbiztonság című szakportál emlékeztet rá, hogy a történteket sokan közönséges gyilkosságnak minősítették, köztük Lázár János építési és közlekedési miniszter is. Már akkor megfogalmazódott az igény a döntéshozók és az utca embere részéről egyaránt, hogy a rendőrség lépjen fel határozottabban a minden közlekedőt veszélyeztető illegális versenyek szervezőivel és résztvevőivel szemben.

Bár a rendőrség dolgát megnehezítette, hogy a korábban a közösségi médiában meghirdetett versenyeket – elkerülendő, hogy a járőrök idejekorán véget vethessenek a rendezvénynek – egyre konspiráltabban kezdték szervezni, és nőtt a spontán versenyek száma, a várt eredmény nem maradt el. Miután a rendőrség sorra blokkolta a versengésre alkalmas helyeket, már az útközben egymásnak kesztyűt dobó (egymást spontán versengésre kihívó) száguldozók sem könnyen találtak maguknak alkalmas helyet, ahol a gyors lelepleződés kockázata nélkül összemérhették volna lóerőiket. 

Borítókép: Illegális gyorsulók a parkolóban (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.