Közterületet neveztek el Kopp Máriáról

Kopp Mária munkája, kutatásai túlmutatnak a koron, amelyben élt és alkotott, és biztosan hatással lesznek a jövőre is – mondta Hornnung Ágnes a Kopp Mária sétány ünnepélyes avatásán a Normafán Budapesten kedden.

Forrás: MTI2023. 09. 12. 19:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfőbb terveinek egyike az volt, hogy megteremtse az elégedett és boldog családok alkotta közösségek országát, és szerette volna Magyarországot olyan hellyé alakítani, ahol mindenki kiteljesedhet – emelte ki a családokért felelős államtitkár Kopp Mária munkásságáról.

Kopp Máriáról neveztek el sétányt
Kopp Máriáról neveztek el sétányt. Fotó: KINCS

Gondolatai nagy hatást gyakoroltak a magyar közéletre – tette hozzá a politikus. Rámutatott: Kopp Mária elképzelése, miszerint olyan társadalmat kell teremteni, amelyben minden vágyott gyermek megszülethet, 2010, „azaz a családbarát fordulat óta” a kormány legfontosabb célkitűzése. Hornung Ágnes kijelentette: 

a nemzet a családok összességéből áll, a családokon keresztül adjuk át kultúránkat és történelmi tapasztalatainkat,

ennek felismeréséről és támogatásáról szólt az elmúlt 13 év Magyarországon.

Az államtitkár úgy vélekedett: Kopp Mária személyisége is hozzájárult ahhoz a tudatos és jövőbe tekintő kormányzati politikának a kialakításához, amelynek nyomán 2015 óta Budapesten van a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma. 

– A csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Csúcs a nemzetközi családbarát döntéshozók legjelentősebb seregszemléje, 

idén csütörtökön és pénteken négy kontinensről több mint hatvan állam- és kormányfő, egyházi és civil vezető osztja meg egymással gondolatait.

A mostani év kiemelt témája a demográfia és a biztonság kapcsolata – közölte.

Az eseményen felolvasták Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét, amely szerint a Budapesti Demográfiai Csúcs megszervezésével a magyarok adóznak Kopp Mária életműve előtt is, egyben folytatják az általa megkezdett munkát.

A résztvevőket Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat polgármestere is köszöntötte. Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke emlékeztetett, hogy a szervezet 2022-ben Kopp Mária-évet hirdetett. Ebben az esztendőben töltötte volna be Kopp Mária a 80. életévét, és ekkor volt halálának 10. évfordulója – jelezte, kiemelve: ekkor kezdeményezték, hogy a XII. kerületben, ahol élt, közterületet nevezzenek el róla.

Felidézte: Kopp Mária 2009-ben hozta létre a népesedési kerekasztalt, s ezen a fórumon mondta ki először Magyarországon, hogy szülessenek meg a vágyott gyermekek, hiszen a kutatásaiból látta, hogy a fiatalok Magyarországon még mindig kettőnél több utódot szeretnének.

 

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke közölte: Kopp Mária a férjével, Skrabski Árpáddal közösen kutatott, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat is együtt alapították. 

Kutatási eredményeiknek nemzetközi szinten is nagy sikerük volt, ezen felfedezések nyomán jött létre az a családpolitika, amely támogatja, hogy mindenkinek annyi gyermeke szülessen, amennyit szeretne – mondta Skrabski Fruzsina, Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya. A rendezvényen elültették a magyar családok fáját, valamint átadták a Normafa családi pihenőpadot és a Kopp Mária-emléktáblát.

Borítókép: A Kopp Mária sétányt jelző tábla. Fotó: KINCS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.