Pofátlanul reklámozza magát az embercsempész-maffia a TikTokon + videó

Reklámfelületként használják a szervezett bűnözők az embercsempész-szolgáltatás meghirdetésére a TikTokot. Napjainkban feltűnő módon megszaporodtak az ilyen videók a felületen. Céljuk, hogy minél több Illegális migránst juttassanak át a schengeni határon.

2023. 09. 05. 8:57
null
20221104 Szerbia Horgos Migráció, Migráns,. Illegális bevándorló. Az Észak-Afrikából érkezett migránsok a Bácska-birtoknál vertek sátrat. Egyre többen érkeznek újra kisgyerekkel, családostul. A tunéziai, algír és marokkói fiatalemberek azt mondták, ők békések, semmit nem tudnak a gyilkosságról. Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Képen: Sorban állás segélyért. Bulgár rendszámú autóból hoznak segélyszállítmányt ismeretlen egyesület német, angol és bulgár származású tagjai Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirdetési dömping özönlik arra a TikTok-használóra, aki valamilyen oknál fogva egyszer is az „illegális bevándorló” vagy „embercsempész” tartalmakra rákeresett, vagy ezekkel kapcsolatos, véletlenszerűen feltűnő videót megnyitott.

A Magyar Nemzet magyarázatot kapott a jelenségre.

Dokumentálják a sikeres szökéseket, amit reklámként használnak az embercsempészek (Forrás: TikTok)

A Magyar Nemzet által megkérdezett kiberbiztonsági szakember szerint ennek hátterében az a speciális algoritmus áll, ami böngészési szokásainkat vizsgálja és annak megfelelően ajánl tartalmakat, hogy növelje a nézettséget. Ez azonban még nem teljes körű magyarázat arra, hogy szinte számolatlanul özönlik ránk a TikTokon a migránsokkal, illetve az embercsempészekkel kapcsolatos tartalom.

 

Az illegális migráció és az embercsempészet ellen fellépő rendőri egység vezetője, Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője már 2021-ben arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy mivel sorra fogják el az embercsempészeket, sofőrhiány van, amit a világhálón próbálnak megoldani.

 

A szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. Önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon – mondta az ezredes, amit azóta többször is megerősített a lapunknak.

Mint azt megtudtuk, napjainkra a TikTok lett a fő hirdetési felület az embercsempészek számára, gyakorlatilag mindent ott intéznek a szervezett bűnözők.

 

Emlékeztetőül: a titkosszolgálatok szakemberei a TikTokon, a Facebookon és az Instagramon is ott vannak már, elsősorban a szervezett bűnözőket keresve. Ugyancsak folyamatosan elemzik a fenti oldalakon megjelenő, bűncselekményt – embercsempészetet – nyíltan hirdető videókat a rendőrnyomozók is.

Így megvizsgálnak minden, a TikTokon felbukkanó embercsempészreklámot. Mint az az egyik videóban látható, időnként óvatlanok az embercsempészek, mivel feltűnik a csempész furgonjának magyar rendszáma is, vagy éppen hallható az embercsempész hangja. Ezek az apró jelek nagyban segítik az azonosítást és a büntetőeljárás megindítását az adott embercsempész ellen.

Egy képkocka a kerítés sikeres megmászását rögzítő embercsempész-videóból (Forrás: TikTok)

A bűnözők szervezői kötelezik a szállítókat, hogy rövid videókat készítsenek a szállítás egyes folyamatairól, amit aztán az adott maffiacsoport reklámozására használnak fel, ezzel bizonyítva, hogy ők sikeresen csempészik a migránsokat, érdemes náluk jelentkezni. Egy-egy sikeres szállítás végén az illegális migránsok látványosan megköszönik név szerint az embercsempész-szervezőnek, hogy beszöktette őket az Európai Unióba.

A közvetlenül a műszaki határzár átlépését irányító embercsempészek pedig saját maguk veszik fel, ahogy például kövekkel, husángokkal támadják a határrendészeket, vagy éppen fényes nappal hogyan létráztatják át Magyarországra az illegális bevándorlókat.

Az embercsempészek a vakmerőségüket is dokumentálják a reklámhoz (Forrás: TikTok)

A dömpingszerűségnek pedig az az oka, hogy az embercsempészek felgyorsították a folyamatot: igyekeznek a lehető legtöbb migránst schengeni területre juttatni még azelőtt, hogy eldőlne az Európai Unióban közelmúltban felmerült kötelező migránskvóta kérdése, vagy megtörténne a határok még szorosabb lezárása, valamint a közelgő ősz, illetve tél is sürgeti az embercsempészet felpörgetését.

 

Mi történik?

Boross Zoltán ezredes magyar Nemzetnek adott interjújában így fogalmazott. „A koronavírus-járvány időszaka óta pörgött fel a közösségi média használata az embercsempészek körében. A toborzástól kezdve minden munkafolyamat ezeken a felületeken, Facebookon, TikTokon zajlik. Az utóbbi ráadásul napjainkban már reklámhordozóként működik. Ezen a felületen hirdetik meg az embercsempészek az egyes szolgáltatások árát, részletesen az útvonaltól kezdve a felszerelésig mindent itt cserélnek ki információként. Óriási lehetőség ez a kezükben, hiszen nagyon gyorsan, gyakorlatilag büntetlenül közzétehetik a bűncselekményekre való felhívásaikat is. Nem véletlen, hogy az Europol is foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogyan tudják ezeket a tartalomszolgáltatókat arra rávenni, hogy próbálják meg blokkolni a bűncselekmények reklámozását.”

Borítókép: Illegális bevándorlók Horgoson (Fotó: Török János/Délmagyar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.