Váratlan fordulat: reagált a MÚOSZ a 444 gyalázkodó cikkére

Mutatjuk az újságíró-szervezet véleményét, amit lapunk beadványa nyomán tettek közzé.

2023. 09. 06. 14:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottsága elutasítja, hogy a 444 portál az Origó munkájának, arculatának bírálatát összekapcsolta a médiumot vezető újságíró személyes lejáratásával – közölte honlapján az újságíró szervezet. Hozzátették, az Etikai Bizottság (EB) ezúttal is felhívja valamennyi szerkesztőség figyelmét, hogy az etikai kódexben rögzített szabályok, elvek útmutatásul szolgálnak az etikai fegyelem megtartásában.

Indoklásukban kifejtették: az ügyben eljáró etikai szerv a megjelent anyagokból és a MÚOSZ-hoz benyújtott kereset alapján megállapította, hogy a 444 portál 2023. augusztus 31-én, „Kifolyik a szemed, megőrülsz és megfulladsz, ha meglátod az Origó gyönyörű főszerkesztőjének tökéletes alakját” címmel megjelent anyagában közvetlenül bírálja a portál főszerkesztőjét. A 444 portál 2022. évben is több alkalommal közölt bírálatot – fűzték hozzá.

A MÚOSZ-nak lapunk küldött kérdéseket, azt szerettük volna megtudni az újságíró-szervezettől, hogy sajtóetikai szempontból miként értékelik a magyar médiában teljesen szokatlan, visszatetsző cikket.

Az EB megállapította, hogy a

444 portál által közzétett anyag szatirikus hangvétele sem elegendő a cikkben a teljes nyilvánosságban olvasható trágárság használatára, továbbá egy újságírót lejárató bemutatásra. 

Kijelentették, az újságíró-szövetség etikai kódexe 9. paragrafusának kollegiális magatartásról szóló fejezete kifejezetten tiltja az újságírók egymás általi lejáratását. Az EB ugyanakkor elfogadhatónak tartja, hogy más portálok esetében egy másik lap bírálatot fogalmazzon meg, vagy jelenségekre felhívja a figyelmet, ugyanakkor a megfogalmazott bírálat nem irányulhat egy konkrét személy ellen, minden újságíró személyiségi jogait az idézett kilencedik paragrafus rendelkezése alapján védi az EB – zárult a MÚOSZ közleménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.