Vona Gábor még egyszer nem tud sikeres pártot alapítani

Vona Gábor pártja kudarcra van ítélve – jelentette ki lapunknak Nagy Ervin elemző. A volt Jobbik-elnök gárdát alapított, majd középre húzott, eladta a pártja lelkét, végül a Spinoza-házban mea culpázott a baloldalnak.

2023. 09. 07. 18:48
null
fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Akit egyszer megcsapott a hatalom szele, az nehezen tudja ezt elengedni – fogalmazott Nagy Ervin lapunknak azzal kapcsolatban, hogy Vona Gábor bejelentette, Második Reformkor néven pártot alapít. 

 

Teremtő energiák és alelnöksereg

A Jobbik egykori elnöke kijelentette, nem akarnak foglalkozni a magyar politikát jellemző törzsi viszályokkal, csak az ügyeikre akarnak koncentrálni, közben hidakat építeni és a teremtő energiákat keresni, miközben sem a kormánypártokkal, sem az ellenzékkel nem készülnek politikai szövetségre. Vona Gábor kijelentette: tudja, hogy sokan azt gondolják – és ő is egyetért ezzel –, hogy „Dunát lehet rekeszteni az újabb és újabb pártokkal”, de úgy érezték, hiába a sok párt, közösségüket nem képviseli egyik sem. 

A Jobbik elnökeként egyszer már megbukó Vona azt ígérte, hogy nem ideológiák, nem oldalak mentén fognak politizálni, hanem „a reformkoriság szemlélete mentén”.

 

A párt közben megjelölte vezetőit is: Vona Gábor pártelnök mellett hat alelnök is lesz, köztük Tóth Tamás, aki Vona frakcióvezetői titkára volt az Országgyűlés Irodaházában, míg a szóvivő az a Burány Árpád lesz, aki a Jobbik Ifjúsági Tagozatának volt korábban tagja.

 

Meglepetés nincs, csak az időzítés fura

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint Vona Gábor belátta, ha politikai ambíciói vannak, ahhoz pártra van szüksége. – Nincs meglepetés abban, hogy visszatért, legfeljebb az időzítés fura. Ha az önkormányzati választáson akar valamit mutatni, akkor jó az időzítés, de ha valóban egy pártot akar felépíteni, akkor nagyon kevés idő telt el ahhoz, hogy ő tiszta lappal indulhasson – fogalmazott Nagy Ervin, aki szerint Vona egy bukott politikus. 

– Vona, mielőtt a Jobbik elnöke lett, Fidesz-tag volt. Aztán gárdát alapított, középre húzott, eladta pártja lelkét, majd a Spinoza-házban mea culpázott a baloldalnak – sorolta az elemző, aki szerint az új pártelnök ilyen körök után hitelességi problémákkal fog szembenézni, ha fel akarja magát építeni, mert ezt a politikai karaktert nem lehet ilyen rövid idő alatt tiszta lappal elindítani. 

Hozzátette, jól láthatóan rá építik a pártot, amely tulajdonképpen egyszemélyes. – Vona végigjárta a mérföldköveket, minden létező helyen próbálta már megvalósítani a saját ambícióit, nem túl nagy sikerrel, amiből megjósolható, hogy ez a párt kudarcra van ítélve. 

Ha Vona politikusi karaktere nem tud sikeres lenni – márpedig szerintem nem tud –, akkor a párt sem lesz az

– vélekedett Nagy Ervin, aki szerint most nagy az érdeklődés Vona és új pártja iránt, hiszen mégiscsak a legnagyobb ellenzéki párt elnökeként távozott 2018-ban, de év végére már radar alá fog kerülni, nem foglalkoznak majd vele. – Vona pártja rövid távon érdekes, hosszú távon bukás – fogalmazott Nagy Ervin.

 

Se pénz, se tagság

Az elemző kitért arra is, hogy egy párthoz ember, pénz és mondanivaló kell.  

A pénzről nem tudunk, ha tagság lenne, azt már látnánk, ami pedig a mondanivalót illeti, az nem világos Vonánál. Ki a célcsoport, hova pozicionálják magukat?

– tette fel a kérdést Nagy Ervin, aki szerint centrumpárt Magyarországon nem működik, aki ilyet hirdetett, mind elbukott.

A pártalapítás hírére Vona egykori párttársai is reagáltak. A Jobbik üdvözölte a bejelentést, míg a Mi Hazánk Mozgalom szerint Vonának 2016-ban kellett volna új pártot alapítania, nem a Jobbikot kisiklatnia. A Jakab Péter vezette A Nép Pártján úgy fogalmazott: aki egyszer már lelépett, cserben hagyva a választókat, az máskor is megteszi.

Ungár Péter, az LMP társelnöke azt mondta, bár nem gondolja, hogy létezik ideológiamentes politika, és eddig egy ilyen próbálkozás sem volt sikeres, mégis sok sikert kívánnak mindenkinek, aki alakítani kívánja a közéletet. Az LMP-s politikus egyúttal reményét fejezte ki, hogy a közélet színvonalát javítja Vona Gábor és új pártja, ha pedig megnevezi a konkrét ügyeket, amiket képviselni fognak, azokról az LMP – Magyarország Zöld Pártja készen áll a vitára.

Nem hagyta szó nélkül az új párt létrejöttét Hadházy Ákos sem, aki a közösségi oldalán azt írta: „Divatba jött a pártalapítás az ellenzéki oldalon […] Azt látom, hogy a pártalapítási hullám egy válságtünet. […] Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben nem újabb pártokra van szükség, hanem hálózatosodásra, szerveződésre” – közölte.

Borítókép: A Jobbikkal ért a csúcsra Vona Gábor, de elvette pártja lelkét, és úgy tűnik, hogy korábbi sikereit már nem ismétli meg (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.