Így változik a vonatok közlekedése az óraátállítás miatt

Az óraigazítás több belföldi és nemzetközi járatot is érint.

2023. 10. 27. 6:58
Csajág, 2021. augusztus 9. A MÁV Start Zrt. egyik 431-es sorozatszámú, GanzMÁVAG-gyártmányú, elektromos meghajtású erõgéppel vontatott és InterCIty (IC) kocsikat is tartalmazó expressz vonatszerelvénye Balatonfüredrõl Budapest Déli pályaudvarára tart az idén villamosított vasútpályán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítjuk vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Az óraátállítás a Volánbusz több járatát is befolyásolja, de a MÁV–HÉV járatait nem – közölte a MÁV-csoport.

Az óraigazítás hajnalán több vonat megvárja a 2 és 3 óra közötti óraigazítást, és utána a téli időszámítás szerint közlekednek. A fel nem sorolt többi hajnali vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik.

A belföldi vonatok közül a Déli pályaudvarról Budaörsre 2:10-kor induló S10-es vonat (4830), valamint a hozzá csatlakozó, Budaörsről Tatabányáig közlekedő pótlóbusz a teljes útvonalon az óraigazítás után a téli időszámítás szerint közlekedik. A Komáromból Tatabányára 2:30-kor induló S10-es vonat (4859) a teljes útvonalon az óraigazítás után a téli időszámítás szerint közlekedik.

A Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló S72-es vonat (2020) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 2:40-kor induló személyvonat (4790) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Tabról Kaposvárra 2:30-kor induló személyvonat (38319) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Nyugati pályaudvarról Szobra 2:50-kor induló S70-es vonat (2330/2380) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.

A Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 2:38-kor induló személyvonat (6020) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:30-kor induló Cívis InterRégió (6009) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2:58-kor induló G60-as vonat (3319) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Békéscsabáról Szolnokra 2:49-kor induló gyorsvonat (7449) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.

A Szeged vasútállomásról 2:30 órakor induló vasútvillamos (33006) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:34 órakor induló vasútvillamos (33005) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik. A Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra 2:40 órakor induló S21-es vonat (2919) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.

A nemzetközi vonatok közül a Bukarestből – Budapesten át Bécsig közlekedő – Biharkeresztesről 1:50-kor továbbinduló, Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat (346) Püspökladányból a téli időszámítás szerinti 2:58-kor indul. A Keleti pályaudvarról Bukarestbe 22:45-kor induló Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat (347) Biharkeresztesig nyári időszámítás szerint közlekedik. Biharkeresztesről már a téli időszámítás szerinti 3:13-kor indul tovább.

Több nemzetközi vonatot a külföldi vasúton éri az óraállítás: a Corona (IC 407) InterCity Brassó–Keleti pályaudvar és a Corona InterCity (IC 406) Keleti pályaudvar–Brassó közötti járatát,  a 473-as Ister InterCity a Keleti pályaudvar–Bukarest, a 472-es számú Ister IC Bukarest–Keleti pályaudvar közötti járatát. Továbbá a 78-as számú Munténia Bukarest–Keleti pályaudvar és a 79-es számú Munténia Keleti pályaudvar–Bukarest közötti járatát, 
a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight Keleti pályaudvar–München és a 463-as számú Kálmán Imre EN vonat München–Keleti pályaudvar közötti járatát, a 466-os számú Wiener-Walzer EN vonat Keleti–Zürich és a 467-es Wiener Walzer EN vonat Zürich–Keleti pályaudvar közötti járatát, 
a 476-os és a 477-es számú Metropol EN vonatok berlini és varsói vonatrészét továbbító járatokat. Emellett a Kijev–Bécs, illetve Bécs–Kijev viszonylatú közvetlen hálókocsikat továbbító vonatokat.

Az óraátállítás a Volánbusz egyes járatait is érinti. A Kelenföld vasútállomástól 2:15-kor Érdre közlekedő 720-as és az érdi buszállomásról 2:40-kor a Bem tér felé induló 735-ös busz csak egyszer, a nyári időszámítás idején közlekedik. A Kiskunhalasról 2:15-kor induló 1115-ös és a Kunszentmiklósról 2:53-kor induló 653-as busz csak egyszer, a téli időszámítás szerint közlekedik. Budapestre a téli időszámítás szerint 4:20-kor és 5:25-kor érkeznek. A Hódmezővásárhelyről 2:15-kor Szentesre induló 5150-es busz csak egyszer, a nyári időszámítás szerint indul. Szentesre a téli időszámítás szerint 2:23-kor érkezik. Dunaújváros helyi közlekedésében az 5-ös helyi járat az óraátállítást követően a téli időszámítás szerint indul 3:00-kor. Nyíregyháza helyi közlekedésében a vasútállomásról 2:00-kor induló 900-as járat az óraátállítás előtt a nyári időszámítás szerint közlekedik.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.