Megoldás születhet az Ausztriába ingázók ügyében

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa osztrák kollégájával egyeztetett a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárásáról.

Forrás: MTI2023. 10. 30. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Bécsben tett hivatalos látogatást, ahol az osztrák ombudsmani testület vezetőjével, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (IOI) főtitkárával, Gaby Schwarzcal folytatott munkamegbeszélést többek között a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban – olvasható az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Korábban magyar állampolgárok azért fordultak Kozma Ákoshoz, mert kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat idén januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől, ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását, majd március 1-jétől az utat – útépítési munkálatokra hivatkozással – teljesen lezárták.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezték az út használatát további korlátozás bevezetésével azáltal, hogy az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

A közlemény kitér rá, hogy a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, ezért Kozma Ákos augusztusban küldött levelében tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, hogy a Somfalva által már bevezetett és bevezetni tervezett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e vizsgálatot. Amennyiben pedig nem, akkor a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálása érdekében az alapvető jogok biztosa vizsgálat lefolytatására kérte osztrák kollégáját.

A munkamegbeszélésen Gaby Schwarz tájékoztatta Kozma Ákost a vizsgálat aktuális helyzetéről. A magyar ombudsman a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálásában kérte osztrák kollégája közreműködését.

Az egyeztetés során megállapodás született a magyar és osztrák ombudsmani intézmények közötti együttműködés további erősítéséről. Kozma Ákos kifejezte továbbá azon szándékát, hogy a magyar ombudsmani intézmény az IOI munkájában a továbbiakban is aktív szerepet kíván vállalni.

Januártól kezdve lapunk többször beszámolt az ügyről: az osztrák község, Somfalva polgármestere, Thomas Hoffmann a belügyminiszterhez fordult, hogy – akár jogszabály-változtatással – a falvakon át ingázókat kitiltsák a két település közti határátkelőről, és azt csak a két község lakói használhassák. A Somfalvát Ágfalvával összekötő utat számos ingázó használja, akik Sopron felől rövidítik le erre az útjukat Nagymarton és Bécsújhely felé.

Nem fér össze a schengeni mozgásszabadsággal, hogy lezárják a járművek előtt a több ezer magyar ingázó által naponta használt Schattendorf (Somfalva)–Agendorf (Ágfalva) határátkelőt

– jelentette ki korábban a Magyar Nemzet megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az ügyben.

Borítókép: Átkelésre váró autók a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya közötti átkelőhelyen (Fotó: MTI/Filep István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.