Nemzetközi jogászok mentek neki a magyarokat kitiltó osztrák rendeletnek

Júliustól már csaknem százhatvan eurós (hatvanezer forint) díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Somfalva (Schatterndorf) és Ágfalva közötti határátkelőn.

Magyar Nemzet
Forrás: HírTV2023. 08. 02. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi jogászok támadták meg a somfalvi határt lezáró rendeletet. Az osztrák alkotmánybíróságnál normakontrollt kértek, az Európai Bizottságnál panaszt tettek, az OLAF-nál bejelentéssel éltek és kártérítési pert is indítottak az Ágfalva és Somfalva között kialakult helyzet miatt – számolt be róla a HírTV. 

 

A közös európai megállapodásokkal ellentétes intézkedés?

Mint korábban megírtuk, az elmúlt években a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva közötti határátkelő az ingázók fontos útvonalává vált. Csakhogy a megnövekedett forgalom miatt több lett a baleset is, ezért az osztrák település polgármestere korlátozást vezetett be: 

júliustól már csaknem 160 eurós (hatvanezer forint) díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Somfalva (Schatterndorf) és Ágfalva közötti határátkelőn. 

A díj két évre szól és nagy része levásárolható az ottani boltokban, de az ingázók így is méltánytalannak tartják. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Somfalván pár hete automata pollereket, azaz süllyedő oszlopokat helyeztek el, amelyek megakadályozzák, hogy az autók engedély – azaz matrica – nélkül átlépjék a határt. Ha a rendszer észleli a matricát a járművön, az oszlopok leereszkednek, és az autó átlépheti a határt. 

Szijjártó Péter július elején arra kérte az osztrák európai integrációs minisztert, aki az európai forrásokat is felügyeli, hogy „legyen kedves, és tegyen lépéseket, hogy Burgenland tartomány vagy a helyi önkormányzat ne hozzon olyan lépéseket, amelyek a közös európai megállapodásokkal ellentétesek.” 

„Én azt gondolom, hogy nemcsak egyértelműen nekünk van igazunk, de az európai szabályok is azt diktálják, hogy ezeken a határátkelőhelyeken szabaddá kell tenni az átjárást”

 – hangsúlyozta. A HírTV-nek nyilatkozó helyi lakosok most arról beszéltek, a két településen gyakorlatilag megszűnt az állampolgárok között a kapcsolat, míg korábban rendszeresen szerveztek közös programokat.

Borítókép: Kisalföld.hu/Szalay Károly

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.