Eldurvult a helyzet Somfalván az ingázók helyzete miatt, előkerült a kalapács is

Tönkretették a pollereket.

Magyar Nemzet
Forrás: Autószektor2023. 07. 14. 14:12
Határtákelő az osztrák-magyar határon Ágfalva és Somfalva között Fotó: Szalay Károly Forrás: Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem sikerült megnyugtató megoldást találni az ingázók helyzetére Somfalva és Ágfalva között, ugyanis az autós áthaladáshoz szükséges matricák regisztrálására telepített lézeres eszközöket kalapáccsal bontották le – írja az Autószektor a Volksgruppen.orf.at alapján. Hozzáfűzték, az utat egyelőre lezárták a gépjárműforgalom elől.

A rongálás miatt az átlépéshez szükséges matricaleolvasó rendszer két érzékelője egyáltalán nem működik, így a határátkelőt sem lehet használni. 

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Somfalván pár hete automata pollereket, azaz süllyedő oszlopokat helyeztek el, amelyek megakadályozzák, hogy az autók engedély – azaz matrica – nélkül átlépjék a határt. Ha a rendszer észleli a matricát a járművön, az oszlopok leereszkednek, és az autó átlépheti a határt.

Azt is sejteni lehet, hogy a pollerek javítása valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe, közben a schattendorfi önkormányzati hivatal állítólag videókamerák használatát fontolgatja. Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester arról számolt be, hogy a jövő héten nyújtanak be kérelmet a hatóságokhoz az ügyben. 

Mivel már csaknem 140 ezer eurót költöttek a szerkezetre, a polgármester szerint lehetetlen lenne új készülékeket vásárolni. Egyrészt, elkövetőket még nem fogták el, másrészt, garantálni sem lehet, hogy a rendszer nem sérül meg újra néhány napon belül. 

Írtunk arról is, hogy a határ menti településen az intézkedések meglehetősen ellentmondásosak, június végén tüntetést szerveztek a határhoz. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Szalay Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.