A dollármédia is aggódik a szuverenitási törvény miatt

A Szuverenitásvédelmi Hivatal bármikor kérhet a Telextől is akármilyen érzékeny adatot, akár a működésükkel, támogatásaikkal kapcsolatban – írja legutóbbi cikkében a Telex, amelyben összeszedte a kormány eddigi megnyilatkozásait szuverenitásvédelmi törvényjavaslat kapcsán. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter határozottan leszögezte, hogy nem fogja érinteni a sajtószabadságot az új törvényjavaslat, más baloldali portálokhoz hasonlóan a Telex is aggodalmát fejezte ki: de mi van, ha mégis?

2023. 11. 28. 20:46
telex
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs a sajtót érintő hatása a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatnak – idézi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hvg.hu kérdésére adott válaszát a Telex. A Hvg.hu, a Parlamentben kérdezte a politikust az igazságügyi bizottság előtt tartott éves meghallgatása után. 

A Telex felidézi, hogy a HVG munkatársai azt is megkérdezte, számíthat-e arra, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal a szerkesztőséget vizsgálja majd. Mi alapján döntik el például, támogatta-e a lap tiltott módon bármely párt kampányát? 

Gulyás Gergely erre válaszul megerősítette, hogy a javaslat csak a pártok kampányairól, annak tiltott finanszírozásáról szól.

„Nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot, így nem látom, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat bármilyen veszélyt jelentene a sajtóra” – mondta politikus.

A sajtót technikailag annyiban érinthetik elfogadása után a törvényben megfogalmazottak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvileg vizsgálhatja finanszírozásuk részleteit.

A Telex azonban felidézi Varga Judit volt igazságügyi miniszter válaszát is a törvényről és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításról szóló keddi vitanapon. Varga Judit ugyanis azt mondta: 

„határainkon belül pedig az idegen érdekek kiszolgálóit kell rendre visszavernünk, akik nagy, nemzetközi NGO-hálózat által, guruló dollárok segítségével vagy éppen a fősodratú, progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést” 

idézi  a 444.hu-t. Azonban a politikus az „idegen érdekek kiszolgálóit” titulálta visszaszorítandónak, nem pedig a szintén említett „liberális médiát” – kérdéses, hogy miért vonatkoztatja az előbbi megjelölést magára a dollármédia több sajtóorgánuma is.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.