Hozta a formáját a dollármédia

Megdolgozott a dollárokért a baloldali média, amikor a múlt hétvégén Tusványosra látogattak. Riportjaikban főleg a kormánypárti politikusokat vegzálták, akik higgadtan állták a sarat. A jobboldali véleményvezéreket is megpróbálták negatív színben feltüntetni.

Munkatársunktól
2023. 07. 25. 4:50
null
20230722 Tusnádfürdő Tusványos életképek Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hazudtolta meg magát a baloldali dollármédia a múlt hétvégi, 32. tusványosi fesztiválról szóló beszámolóiban. A Hvg.hu egyik publicistája a véleménycikkében kifejtette: Orbán Viktor kiégett, „de 2040-ig még füstölne”, a külpolitikában mindent félremagyarázott, a belpolitikában pedig csak a múltról beszélt. A szerző már azzal önellentmondásba keveredett, hogy a múlttal összefüggésben a kormányfő 2040-re vonatkozó megjegyzését hangsúlyozta, de azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a miniszterelnök a közeli jövőről is elmondta a véleményét, amikor arról értekezett, hogy jövő nyárra a magyar gazdaság visszakerülhet a növekvő pályára. A baloldali publicista arról sem vett tudomást, hogy Orbán Viktor kitartott azon korábbi véleménye mellett, mely szerint év végére egy számjegyűre csökken az infláció, ami szintén a közeli jövőre vonatkozó állítás.
A Hvg.hu azonban nem elégedett meg a kormány és a tusványosi rendezvény támadásával a véleménycikkei­ben, mivel a fesztivál válogatott pillanatait megörökítették egy videóban is. Ezt arra hegyezték ki, hogy egy kürtőskalácsárus „kamuról” beszélt a miniszterelnök felszólalása után, de bevágtak olyan fiatalt is, akinek nem volt olyan fontos a kormányfő beszéde. Emellett véleményalkotásra már nem alkalmas állapotban lévő fesztiválozókat szerepeltettek hangsúlyosan, néhány Orbán Viktort dicsérő vélemény rövid bemutatásán kívül.
Az RTL híradója Csák János kulturális és innovációs minisztert kérdezte Tusványoson, de 

nem az eseményről kérték ki a tárcavezető véleményét, hanem a kínai Fudan egyetem magyarországi tevékenységéről tudakozódtak, 

ami semmilyen formában nem tartozott a fesztiválon felmerült releváns témák közé. A Telex azzal támogatta meg a számukra baráti médiumot, hogy szó szerint leírták a riporter és a miniszter között zajlott dialógust.

Ha már a Telex.hu-ról esik szó, az ő médiamunkásuk is mindent megtett azért, hogy kiérdemelje a Soros Györgytől guruló dollárokat. A portál beszámolójában a tusványosi rendezvényt erősen revizionista hangulatúnak és az erdélyiek Balaton Soundjának titulálta, figyelmen kívül hagyva azt, hogy amíg a Soundon főleg gépzenét szolgáltatnak, addig Tusványosra az élő muzsikát játszó zenekarok felléptetése a jellemző. Ide még a balliberális felfogású, főleg a fővárosban népszerű zenekarokat is meghívják, idén például a Péterfy Bori & Love Bandet vagy már nem először a Quimbyt. A Telexen terjedelmes cikket szántak annak a vitának is, amelyet Puzsér Róbert balliberális véleményvezér folytatott Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport főszerkesztőjével és Pócza Istvánnal, a Mandiner újságírójával. A beszámolóban végig Puzsér mondandóját emelték ki, és úgy próbálták beállítani a beszélgetést, mintha a hangos ellenzéki megmondóember valódi érvekkel mosta volna le a két konzervatív szellemiségű újságírót.
Az eseményről készített telexes videók sok mindenről szóltak, csak a felszabadult fesztiválhangulatról és a helyszínről tudósító kollégánk által bemutatott felemelő, szabad miliő­ről nem. Az egyik videóban Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét szólaltatták meg, akinek azt a kérdést szegezte a riporter: „Milyen érzés volt átejteni az egész Fideszt?” 

Nem Németh Zsolt volt az egyetlen politikus, aki higgadtságról tett tanúbizonyságot a provokatív kérdésekre válaszolva, ugyanis Maruzsa Zoltánt, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárát is falhoz próbálták állítani egy olyan levél miatt, amelyért már bocsánatot kért. 

Mint az államtitkár a riportert emlékeztette, azt a Telex is kénytelen volt elismerni, hogy kifogástalan sajtóválaszt kaptak tőle.
Nem lenne teljes az összkép a 444.hu nélkül, akik hozták a tőlük megszokott formát. Egyik videójukban egy Hadházy Ákos független baloldali képviselőre indulatos kifejezéseket használó székely embert mutattak be hosszasan, egy másikban pedig lapunk állandó publicistáját, Bayer Zsoltot próbálták szóra bírni, szokás szerint sikertelenül.

Borítókép: A táborlakók kedvét nem rontották el a nyüzsgő sajtómunkások (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.