A kormány nem hagyja, hogy Karácsony zsarolja az agglomerációt

Törvénymódosítást nyújtott be az Energiaügyi Minisztérium.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 23:13
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
Budapest, 2023. október 25. Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. október 25-én. Mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőséget a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazására – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Leszögezték:

A kormány nem engedi, hogy Budapest vezetése zsarolja az agglomerációt, és a fővárosi önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizesse a vízért.

Emlékeztettek: a minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta. Ezért volt szükség arra, hogy a minisztérium a főváros követelésére a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát követően jogszabály-módosítást kezdeményezzen.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.

A tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja,

a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére.

Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít.

A Magyar Nemzet már beszámolt arról, hogy Karácsony Gergely levélben fenyegette meg a kormányt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak.

Karácsony Gergely levelére Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára leszögezte: 

a lakosság zavartalan ivóvízellátását senki és semmi nem veszélyeztetheti.

Ha kell, készen állnak törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását. A családoknak ugyanis alaptörvényben garantált joguk, hogy ivóvízhez jussanak, ezenkívül elemi szükségletük is – emlékeztetett.

Borítókép: Karácsony Gergely és Kiss Ambrus a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.