Az ellenzék nem tudja értelmezni a napirenden lévő törvényeket

Napirend előtti felszólalásában két ellenzéki politikus is saját félreértelmezésből vont le következtetéseket.

2023. 11. 20. 16:25
KÖVÉR László
Budapest, 2023. november 10. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Normalitás védelme és az együttmûködés erõsítése az EU többszintû kormányzásában címû tanácskozáson a Parlamentben 2023. november 10-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai ülésnapon az Országgyűlésben Komjáthi Imre és Bedő Dávid is felszólalt napirend előtt egy-egy törvénytervezet ellen, ám az egyikük a tervezetben nem szereplő állításokból vont le következtetéseket, a másik képviselő pedig titkolózásnak és trükközésnek gondolja a június óta napirenden lévő jogszabály elfogadásának menetét.

Komjáthi Imre, az MSZP parlamenti képviselője a kötelező orvosi vizsgálati rendszer átalakításával kapcsolatban szólalt fel. A képviselő eltörlésről beszélt, és kifejezte aggodalmát, hogy ez azt okozhatja, hogy akár komoly problémák munkavégzés közben derülhetnek ki. Szerinte ez a vendégmunkások miatt van, azért csökkentik az ellátási minőséget, hogy hozzáigazítsák az Ázsiában megszokott szinthez.

Erre válaszul Fónagy János államtitkár elmondta, hogy ilyen esetekben a kormány az összes hatósággal egyeztetve hoz meg ilyen döntéseket, amik mindig megalapozott statisztikákra épülnek.

– A munkavégzés előtti orvosi vizsgálatok sok esetben csak formálisak, ezen akar a kormány változtatni – mondta Fónagy János.

– A tervezett intézkedésnek a lényege, hogy a formalitást fel kell adni és az adott munkakörben szükséges vizsgálatokkal kell felváltani

– hangsúlyozta. Hozzátette: az adott területért felelős miniszter rendeletben határozhatja meg az orvosi alkalmasság körülményeit.

Bedő Dávid, a Momentum képviselője beszámolt róla, hogy kastélymentő hálózatot építettek ki a Momentummal és már több településen is tartottak demonstrációt. A képviselő szerint a frissen felújított kastélyokat privatizálni akarják. Mint mondta, ezt a kastélyokat is érintő törvényt a kormány titkolózással és trükközéssel akarja elfogadni.

Nagy Bálint államtitkár válaszában kihangsúlyozta, hogy a 

Momentum ezzel kapcsolatban olyan településen is zaklatja a lakókat, ahol a helyiek jelezték, hogy nem kérnek belőlük.

– Ennek a jogszabálynak a célja, hogy ezeknek a kastélyoknak a felújítása folytatódjon, és ugyanúgy a közérdeket szolgálják – tette hozzá.

A házszabály egyértelműen meghatározza, hogy mi egy ilyen jogszabály elfogadásának a menete, a Bedő által kritizált június óta napirenden van. – A törvényhozásnak van egy menete, a jogszabály először tervezet, majd halad előre az egyeztetési fázisokban, ebben nincs semmi titkolózás – zárta a válaszát az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.