Maga alatt vágja a fát a Momentum a hergeléssel

A hazugságkultúra nem csupán a DK, hanem az egész balliberális ellenzék közös problémája – jelentette ki lapunknak Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint ha a Momentum sokáig hergeli Gyurcsányékat, azzal maga alatt vágja a fát.

2023. 11. 17. 5:34
null
20230701 Eger Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom elnöke, a párt európai parlamenti képviselője tartott nyílt fórumot. Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap Képen: Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom elnöke, a párt európai parlamenti képviselője Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazugság kultúrája 2006 óta egyet jelent Gyurcsány Ferenc nevével és politikájával, ezért bárki, aki vele összefog, közös listán szerepel, ennek a részesévé válik. Így van ez a Momentum esetében is – fogalmazott lapunknak Tóth Erik azzal kapcsolatban, hogy Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az utóbbi hetekben többször leszögezte: a DK a hazugság kultúráját képviseli, ami az ellenzéki összefogás gátja. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a Momentum is adott már rá bőven okot, hogy a választók megkérdőjelezzék igazmondásukat. 

– A külföldi finanszírozás kérdése, Hajnal Miklós közgazdász „végzettsége”, Cseh Katalin kétes céges ügyei szintén felvetik: mikor lesznek képesek végre igazat mondani?

 – jelentette ki Tóth Erik, kitérve rá, hogy Karácsony Gergely korábban a Die Zeitnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy erkölcsi kötelességnek tartják a bevándorlók jogainak garantálását, de ezt nem teszik ki a plakátjaikra, hiába a programjuk része. – A hazugságkultúra ilyen értelemben nem csupán a DK, hanem az egész balliberális ellenzék közös problémája – szögezte le az elemző.

Szerinte a Momentumnak először a saját háza táján kellene rendet raknia. – Donáth Anna visszatérése politikai kudarc lett, Gelencsér Ferenc pedig képtelen a párt belföldi lábát megerősíteni, a kettős vezetés pedig jól látható nehézségeket okoz a számukra. Ezt az irányok nélküli politizálást próbálja Donáth Anna helyre rakni. Ő azonban ahelyett, hogy a Momentum hitelességét és önálló arculatát kezdené felépíteni, úgy tesz, mintha a DK-val komoly vitája lenne a pártnak.

 Mindezt úgy, hogy helyi és országos szinten is Gyurcsány Ferenc ellenzéki dominanciájának kiépítését támogatják 2019 óta. Ebből jól nem, csak kevésbé vesztesen tudnak kijönni: ha sokáig hergelik a DK-t, azzal saját maguk alatt vágják a fát 

– mondta.

Hozzátette, a Momentum a 2024-es önkormányzati választásnak eleve vesztes helyzetből fut neki, a DK a párt több önkormányzati politikusát elhappolta, aminek köszönhetően Budapesten és vidéken is gyengült Donáth Annáék egyébként sem kicsattanó formában lévő politikai ereje. Ráadásul a közvélemény-kutatásokban sem állnak jól. – Gyurcsány Ferenc szisztematikusan és előre megfontolt szándékkal kezdte el bedarálni az ellenzék megmaradt pártjait, és a Momentum ezt későn vette észre – fogalmazott az elemző, aki úgy látja, 

komoly egymásnak feszülést azonban nem lehet várni, a DK és a Momentum a legfontosabb politikai kérdésekben tökéletesen egyetért.

 – Eltörölnék a rezsicsökkentést, enyhítenének a határvédelmi intézkedéseken, nem támogatják a genderpropagandával szemben védelmet biztosító gyermekvédelmi szabályokat és belesodornák Magyarországot az ukrán–orosz háborúba. A cél ezért szentesíti az eszközt, több mandátumot akarnak maguknak, amit csak a DK adhat meg a pártnak egy jobb háttéralkun keresztül a többi kis párt igényeinek figyelmen kívül hagyásával – mondta Tóth Erik.

Tóth Erik szerint elméleti szinten lehetséges lenne egy DK-ellenes ellenzéki frontszövetséget létrehozni, ennek azonban semmi politikai haszna nem lenne, amit a Momentum is felismert. – Az LMP, a Párbeszéd, az MSZP és a Jobbik mért társadalmi támogatottsága a Momentuménál is alacsonyabb, így valódi kihívói sem lehetnek a DK-nak. Ráadásul ezzel a saját győzelmi esélyeiket rontanák le drasztikusan, amit a guruló dollárok finanszírozói sem hagynának jóvá. Ezért az a valószínűbb, hogy az önkormányzati választásnak a 2019-es koalíciók mentén, egymással összefogva futnak majd neki. 

De szinte mindegy, hogy mit tesz a Momentum, mert a választók csak annyit látnak, hogy az egymás tenyerébe csapó politikusok most megint azért acsarkodnak, hogy pozíciókat és kifizetőhelyeket szerezzenek maguknak 

– mutatott rá Tóth Erik.

 

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.