Ez a fűszer drágább volt az ezüstnél, és fegyverrel is őrizték még néhány éve

A vanília a második legdrágább fűszer a világon, bár mára mérséklődött az ára, még mindig sokkal nagyobb kuriózum, mint gondolnánk.

Forrás: oeconomus.hu2023. 11. 08. 11:22
vanília Forrás: pixels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere és a világ legnépszerűbb aromája. Néhány éve, 2017–2018-ban többe került, mint egy kilogramm ezüst, így a vaníliát termesztő gazdáknak a tolvajokkal is szembe kellett nézniük, fegyveresen őrizték az ültetvényeket, a feldolgozóüzemeket – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány honlapján.

A vanília sütemények, fagylaltok alapíze. Nemcsak alapfűszer a háztartások és éttermek, cukrászdák konyháján, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban is felhasználják.

Ezt a mai emberek számára szinte teljesen hétköznapi fűszert eredetileg a totonak indiánok, majd az aztékok termesztették a mai Mexikó területén. Később a spanyolok hozták el Európába.

Az európaiak általi első felfedezésétől számítva háromszáz éven át Mexikó monopóliummal rendelkezett a vaníliában, egészen a XIX. század közepéig az ország a vanília fő termelője volt. Ennek oka, hogy a növényt nem tudták Mexikón kívül termeszteni, mivel a beporzást kizárólag különleges őshonos orchideaméhek végezték.

Ez egészen addig állt fenn, amíg fel nem fedezték a kézi beporzást Réunion szigetén. Innen került a Comore-szigetekre és Madagaszkárra a vanília a XIX. században. Mára Madagaszkár lett a legnagyobb vaníliatermelő ország, míg Mexikó visszaesett a harmadik helyre.

A vaníliával nem kereskednek a nemzetközi árupiacon, mint például a kávé vagy a kakaó esetében. A vaníliatermesztők nem élveznek védelmet, nincsenek szankciók és nincsenek olyan szabályok az iparágban, amelyek segítenének szabályozni a vanília árát. Ezért ez elég szabadon tud változni.

2004 és 2013 között tíz és ötven dollár körül alakult egy kilogramm vanília ára. 2014 és 2015 között a fűszer kilónkénti ára száz és kétszáz dollár között alakult, mivel elkezdett megnőni a kereslet. 2017 és 2018 között a vanília ára elérte a csúcspontot. 

Akár hatszáz dollárnál is többet kértek egy kilogrammért, így drágább volt az ezüstnél, melynek ekkor a világpiaci ára 450-550 dollár/kilogramm körül mozgott.

 2020 után a koronavírus-járvány miatt csökkent a vanília ára: visszaesett az éttermek forgalma, bár ezt némiképp kompenzálta a háztartások otthoni főzése-sütése révén megnövekedett kereslet. Indonézia és Pápua Új-Guinea is egyre inkább fellép a nemzetközi vaníliakereskedelem porondjára, csökkentve a Madagaszkárnak kitettséget.

Az Aust&Hachmann ábrája

 

Borítókép: Illusztráció ( Fotó: Pixels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.