Nagy tervei vannak Navracsics Tibornak az újjászervezett közigazgatási minisztérium élén

A következő két évben magasabb prioritást kap a területfejlesztés, amellyel lehetőség lesz a hatékonyabb munkára – a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor leszögezte: az intézkedés egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források hatékony elosztása érdekében.

Forrás: MTI2024. 01. 16. 13:51
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2023. november 21. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a januártól létrejövõ önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium leendõ vezetõje beszédet mond a fõispánok és járási hivatalvezetõk országos találkozóján a Várkert Bazárban 2023. november 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Mohácson.

Navracsics Tibor a megújuló területfejlesztés, illetve az ezt szolgáló térségi együttműködések témái köré szervezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a közigazgatás megújítását követően mostantól – a jogszabályi változásoknak is köszönhetően – a területfejlesztést teszi hatékonyabbá.

Kifejtette: az új területfejlesztési politika egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források – kiemelten az Európai Uniótól érkező támogatások – hatékony elosztása érdekében. A tárcavezető jelezte: 

a magyar politikatörténetben másodszor fordul elő, hogy közigazgatási minisztériuma van az országnak.

Az első tárca idején, 2010 és 2014 között – idézte fel – sikerült kiépíteni egy új területi közigazgatási rendszert kormányablakokkal, új jogrendszerrel. Navracsics Tibor szerint a közigazgatás megújítása után most a területfejlesztés következik, amelynek részeként a kormányzat átalakításával, az új területfejlesztési törvénnyel, új szemléletmódot tükrözve lehetőség lesz a hatékonyabb munkára.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a térségi szereplők – így például az önkormányzatok – és az államigazgatás, a kormányzat jól kiegészíti egymást, a minisztérium feladata pedig, hogy a szereplőket a hatékony területfejlesztés és a rendelkezésre álló európai uniós források minél jobb felhasználása érdekében illessze össze.

A jövőben minden eddiginél nagyobb szükség lesz a felek között párbeszédre a források hatékony elosztásának érdekében, ugyanis az igények mindig nagyobbak, mint a rendelkezésre álló forrás – mondta. Ennek kapcsán aláhúzta: 

ha a kormányzat egy térséget fejleszt, az nem jelenti azt, hogy egy másikat büntet, hiszen a „legnagyobb jó szándékkal rangsorolja a fejlesztési célokat is”.

A területfejlesztés, a kormányzati politika legfontosabb célja, hogy „Magyarország jobb ország legyen, az itt élők jobban érezzék magukat, és gazdagabbak legyenek” – mondta.

Hatalmas fejlesztések előtt áll a térség

Pávkovics Gábor (Fidesz–KDNP), a város polgármestere arról beszélt, hogy Mohács az utóbbi évtizedben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, azonban a kormányzat támogatásával – egyebek mellett az M6-os autópálya-fejlesztésének, a majdani új Duna-hídnak és a Mohács 500 programnak köszönhetően – további előrelépéseket érhet el.

Őri László (Fidesz–KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Mohácson és környékén, Nyugat- és Dél-Baranyában még ma is komoly tartalék áll rendelkezésre munkaerőből, ami biztosítja a további fejlődést.

A Mohács 500 program ötvenmilliárd forintos területfejlesztési célokat szolgáló beruházást is magába foglal a kulturális rendezvények mellett

– emelte ki Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője. A tervezett mohácsi Duna-híd kapcsán beszámolt arról, hogy lezárult a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges közbeszerzés, egyben reményét fejezte ki, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően néhány éven belül megindul a valamivel több mint négy évre tervezett építkezés, és a csata 500. évfordulójára már látványos fázisába kerül a beruházás.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a minisztérium által szervezett egész napos konferencián részt vesz – mások mellett – Mayer Gábor területfejlesztésért, György István területi közigazgatásért és Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.