Navracsics Tibor: Fokozni kell az önkormányzatok és a területi államigazgatás együttműködését

Bár eddig is jó együttműködés jellemezte az önkormányzati világot és a területi államigazgatást, ezt a jövőben még fokozottabbá kell tenni – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Miskolcon, országjárásának Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei állomásán.

Forrás: MTI2024. 01. 15. 16:49
NAVRACSICS Tibor
Sümeg, 2024. január 6. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond Sümeg várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Kisfaludy Sándor Mûvelõdési Központban 2024. január 6-án. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, a megnyíló és az országba érkező európai uniós forrásoknak a területfejlesztési politika szolgálatába állításával a két területileg legfontosabb szereplőnek, a vármegyei önkormányzatnak és a kormányhivataloknak tökéletesen kell együttműködniük.

Navracsics Tibor azt mondta, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében eddig is kiváló volt az együttműködés a két szereplő között, az eddigi eredményeket áttekintve a régió a legnagyszerűbb fejlődést felmutatni tudó vármegyék közé tartozik.

A miniszter megjegyezte, ez nemcsak a kormány döntéseinek, hanem annak is köszönhető, hogy a vármegyei közgyűlésnek nagyon tudatos a fejlesztéspolitikája, amely részben a helyi közösségek megerősítésén, részben pedig a vármegye mint területi egység egészének a fejlesztésén alapul.

Navracsics Tibor elmondta, az alapítványi egyetemek hallgatóinak és kutatóinak az Erasmus és a Horizont Európa oktatási-mobilitási és kutatási programokból való kizárása miatt arra kérte Miskolc polgármesterét: a Miskolci Egyetem kuratóriumi bizottságának tagjaként brüsszeli kapcsolatai révén mutasson rá és bizonyítsa be, hogy nem politikai diszkrimináció alapján működnek az alapítványi egyetemek.

– Párton kívüli polgármesterként tagja az egyetem kuratóriumának, saját személyével tudja bizonyítani, hogy itt tudománypolitikai kérdésekről és nem pedig pártpolitikai kérdésekről van szó – fűzte hozzá a miniszter.

A sajtótájékoztatón Bánné Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke ismertette, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben Magyarország ipari teljesítményének 9,8 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye adta, ez az arány mintegy 2 százalékkal több az előző évinél.

Elmondta, a múlt év végéig az előző fejlesztési időszakot figyelembe véve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően 133 milliárd forintból fejleszthettek a vármegyében.

A TOP Plusz esetében a fejlesztésre fordítható összeg a 2021-2027-es fejlesztési időszakra több mint 150 milliárd forint – tette hozzá.

Alakszai Zoltán főispán az eseményen arról beszélt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalban évente 2,2 millió hatósági ügyben dönt a mintegy 2600 kormánytisztviselő.

Ezek a számok önmagukban is mutatják azt a nagyságrendet, amelyet a kormányhivatal és a területi közigazgatás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében képvisel – tette hozzá.

A főispán hangsúlyozta, a kormányhivatal meg fog felelni Navracsics Tibor idei elvárásának, amely szerint ki kell teljesíteni az együttműködéseket területi szinten a közjó szolgálatában.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.