A világ élvonalába törekszik a magyar agrár-felsőoktatás

Somogy Polgáraiért-díjjal ismerték el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának oktatói-kutatói munkáját az ünnepi vármegyei közgyűlésen.

2024. 02. 05. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években megnőtt az önellátás szerepe, és ezzel az agrárszakma népszerűsége is. 

– Felértékelte az ágazatot, a hivatásunkat, hogy az emberek a saját bőrükön érezték, milyen, amikor alapvető élelmiszerek nem kaphatók 

– közölte Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, a Somogy vármegyei hírportálnak, a sonline.hu-nak. Elmondása szerint erre azzal csatlakoznak rá, hogy a fiataloknál népszerűsítik az ágazatot. Nemcsak a jelentkezések előtt folytatnak beiskolázási kampányt, hanem 365 napon keresztül 0–24-ben, hogy felhívják a figyelmet a szakma szépségeire, változásaira. Mint közölte, óriási változás ment végbe az ágazatban, az informatika, űrtechnológia, robotika, mesterséges intelligencia megjelenésével az agrárszakma is trendivé vált.

Munkája legnagyobb kihívásának azt a feladatot nevezte, hogy egy olyan felsőoktatást építsenek fel, ami a magyar vidék számára intellektuális bázist teremt, és hosszú távra megalapozza annak lehetőségét, hogy a magyar vidék számára lerakja az alapokat, hogy a fejlődése nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az ahhoz társuló ágazatokat is komplexen tudja szolgálni.

Mint mondta, céljuk az, hogy a magyar agrár-felsőoktatást bejuttassák a világ élvonalába, Közép-Európa első számú intézményként, bekerülve a világ az első harminc képzőhelye közé. Elmondása szerint elindultak ezen az úton,

a világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye között jegyezik a Kaposvári Campust, amelyről az integrációnak köszönhetően már az is elmondható, hogy Magyarország legjobb tíz egyeteme között van.

A rektor úgy vélekedett, hogy ez egy olyan irány, amely a magyar vidék számára is komoly visszajelzés, hogy van mire alapozni, van mire építeni az intellektuális hátteret, ha úgy tetszik, szellemi arisztokráciát, amire lehet alapozni a jövőt. 

Borítókép: Diplomaosztó a MATE Kaposvári Campusán (Fotó: Sonline.hu/Muzslay Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.