Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Orbán Viktor: Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!

A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelezte évértékelő beszéde elején a miniszterelnök.

2024. 02. 17. 14:15
ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. február 17. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom. Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnök asszony távozott. A magyarok jó énjét testesítette meg, családanya, aki a maga természetes módján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők gondolatvilága pótolthatatlan a politikában is – fogalmazott Orbán Viktor idei évértékelő beszédében. A miniszterelnök hozzátette: távozása helyes, de nagy veszteség Magyarország számára. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor idei évértékelőjén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Helyre kell állítani az egyensúlyt!

– Kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége elutasította. Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett. A kibillent egyensúlyt csak az elnök lemondásával és új elnök megválasztásával lehet helyreállítani – szögezte le a kormányfő.

– Az igazságügyi miniszter távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen, és azt hiszem, igazságtalan következménye – jelentette ki Varga Judit lemondásával kapcsolatosan a kormányfő. – Jó emberek is hoznak rossz döntéseket – mondta. Hozzátette, ha létezne időgép, és visszarepülhetnénk a múltba, a két lemondott politikus biztosan kijavítaná a hibáit, de időgép nem létezik, így a kormányra vár a helyzet orvoslása.

A lemondás helyes volt, megerősít bennünket. Az elnök és az igazságügy-miniszter munkáját zaklatott szívvel, mindnyájunk nevében megköszönöm

– jelentette ki a miniszterelnök. A lemondás körüli vitáról megjegyezte, hogy a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

– Ha beütött a baj, legalább annyi hasznunk legyen, hogy tanulunk belőle együtt. A szemünk előtt lezajló dráma arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kockázatokkal kell szembe néznünk nap mint nap – fogalmazott. Ma, amikor a nemzetállamok függetlensége áll a világ nagy hatalmú pénz és erőközpontjainak célkeresztjében, a kockázatok különösen is nagyok. 

– Értékes tanulság, hogy az ökölvívás törvényei ma a politikában hasznosabbak, mint a balett-tánc szabályai. Hiába vagy Mike Tyson vagy Muhammad Ali, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól, ezért csak a gondos mérlegelés és a körültekintő óvatosság segíthet – mondta. Hozzátette: az is segíthet, ha egy megelőző keresztbeveréssel kiütöd az ellenfelet.

 

A politika vastörvénye: alázat

– A modern politika vastörvénye az alázat – jelentette ki. Hozzátette: akármilyen magasan is vagy, egyedül sosem lehetsz okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba akkor is hiba, ha van rá magyarázat.

– A lemondás esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki és úgy is fogunk – húzta alá Orbán Viktor. Mint mondta, 

a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. 

Jelezte, hogy egy új gyermekvédelmi törvényt kell benyújtani az Országgyűlésnek. A megfogalmazása szerint kétszínű baloldalnak azt üzente, ott majd vitézkedhetnek. 

– Az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy erős kormányzó párthoz illik – üzent a Fidesz-frakciónak a miniszterelnök az új államfő megválasztása kapcsán.

Szót ejtett róla, hogy öt éve kell nyomás alatt dolgozniuk, ami mindenkit megvisel. – Ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessük azt, amit elértünk. A munkahelyeket sikerült megvédeni. 

Az egymillió új munkahely létrehozásán túl vagyunk. 

Még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – szögezte le. Kiemelte, hogy sikerült megvédeni a nyugdíjakat is, az pedig bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal vett el az emberektől. A miniszterelnök ezért köszönetet mondott Varga Mihály pénzügyminiszternek. 

 

El tudtuk kerülni az ikerdeficitet

Sikerült megtartani a külkereskedelem és az export magas értékét, így meg tudtuk előzni a közgazdászok által ikerdeficitnek nevezett pénzügyi jelenséget, amikor a költségvetési hiány és a külkereskedelem egyszerre romlik el, aminek általában pénzügyi csőd és gazdasági megszorítás a vége. – Hogy ez nem következett be, abban elévülhetetlen érdemei vannak Szijjártó Péternek – jelentette ki, megköszönve a miniszter munkáját. 

A miniszterelnök kifejtette: sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat: három hidat építettek az Ipolyon, napi tízszer jár a vonat Szeged és Szabadka között, és heti háromszor a repülő Budapest és Kolozsvár között. 

– Emellett az inflációt a jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25-ről négy százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15, a szakmunkás-minimálbért tíz százalékkal emelni, 

akkor nem lehetünk elégedetlenek, a 2023-as extra nehéz évből sikerült kikecmeregni – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez szép dolog, de az ember azért ennél többre vágyik. Mint mondta, 

a futballban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő.

A 2024-es esztendőre azt javasolja, képzeljük magunk elé a 2019-es utolsó békeévet. Erre az útra kell visszakapaszkodnunk 2024-re. A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak a miniszterelnök tájékoztatása szerint, azonban ez még így sem lesz egyszerű Nagy Mártonnak. Hozzátette: a világ azóta sokat változott, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. 

 

A zöldenergia jelenti a jövőt

A jövő a zöldenergiáé meg azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni. A kormány egységes, kétharmad van a parlamentben, s ennek a stabilitásnak, egységnek az emberek szempontjából az értelme és haszna az, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk. Hozzátette: egész Európában mi tudunk legjobban alkalmazkodni a változáshoz, ez behozhatatlan versenyelőny, ezért is csípi sokak szemét. 

A miniszterelnök elmondta, hogy a zöldátálláshoz a zöldenergiát meg kell termelni, majd el kell tárolni. Mint jelezte, a nukleáris energia nélkül nem lehet elhagyni a fosszilis energiát. – A naperőmű-fejlesztési programunk vágtat. Minden tervet és rekordot megdöntöttünk. Lantos Csaba miniszter úr a végén tényleg csodát tesz – tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet, hogy néhány évre vagyunk az energiafüggetlenségtől. Kiemelte, hogy keményebb dió a megtermelt energia eltárolása, ám ebben Európa élvonalában járunk. Orbán Viktor rögzítette, hogy a magyar kormány erre több száz milliárd forintot fordít. Szerinte figyelembe kell venni az emberek jogos elvárásait, ezért csak az európai mércével is biztonságos üzemek működhetnek Magyarországon. 

– Időtlen idők óta most nem követői, hanem globális éllovasai vagyunk egy technológiai átalakulásnak, ezzel megmentve autógyárainkat – mondta a növekvő gyártókapacitásokról. Hozzátette: 

nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, amit a német zöldek, miszerint az a jó autó, amit le sem gyártanak.

A magyar autóiparai termelés értéke 13 ezer milliárd forint, több százezer család kenyerét adja.

„A magyarországi zöld autóipari átállás hatalmas technológiai siker” – fogalmazott. 

 

Tervekből sosincs hiány

Hozzátette: tervekből a nemzeti oldalon sosem volt hiány. Kijelentette: a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnénk. Kifejtette, ennek eléréséhez van egy jó tervük. A terv elérésének feltétele, hogy az elsők között értik meg a világrend átalakulását, s ehhez alkalmazkodnak, a lehető leggyorsabban. 

Kimaradunk emellett a szankciós politikából, ellenállva a világ blokkosodásának, ami maga az új hidegháború. Orbán Viktor szerint a negyedik lépés, hogy nyitunk és kereskedünk. Utakat, hidakat, vasutakat fejlesztünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk. 

Ötödik lépésként a növekedni akaró, és külföldön is eredményes magyar cégeket megtámasztjuk, hagyományos és erős magyar iparágainkat aládúcoljuk, és új, a világon is vezető iparágakba fektetünk.

„Ezzel újra feltesszük a világtérképre Magyarországot és Budapestet mint a Kárpát-medence megkerülhetetlen politikai, gazdasági, kulturális, és kereskedelmi  gravitációs pontját. Ebben a térségben újra meg- és kikerülhetetlenek leszünk” – jelentette ki a kormányfő.

 

2024 újra a sikerek éve lesz

A miniszterelnök szót ejtett arról, hogy 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz, ám kérdés, hogy honnan számíthatunk támogatásra és honnan támadásra. – Jó hír, hogy a Svédországgal való vitánk a lezárás felé közeledik. Afelé haladunk, hogy a parlament a tavaszi ülésszak első napján ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást – jelezte.

Az Európai Unió kapcsán kiemelte, hogy 2023 az EU kudarcairól szólt. 

– Húsz éve csatlakoztunk az unióhoz, mára jól kiismertük és kétséges, hogy nekitámaszkodhatunk-e ennek a fának – közölte Orbán Viktor. 

Szót ejtett róla, hogy sokszor érkeztek jó dolgok nyugatról, de igazítani kellett rajtuk. Mint mondta, az ember alig akar hinni a szemének, mert Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk. – Hiába mondtuk, hogy a háború nem a miénk, Brüsszel belevetette magát a konfliktusba. A béke melletti álláspontunkkal egyedül maradtunk, mint korábban a migrációellenes álláspontunkkal, és ugyanúgy ez igaz a háború ügyében is – fogalmazott a kormányfő. 

 

Új szintet ért el a nyomásgyakorlás

Tragédiának nevezte, hogy a háborúban több százezer embernek kellett és kell meghalnia. Hozzátette: Magyarország a békét támogatja, nem fog fegyvert szállítani. A miniszterelnök szerint a nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett, hogy 

a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, vajon jól viselkedik-e a dollárbaloldal. 

– Segítségül elárulhatjuk nekik, ez nem jó taktika. Mi, magyarok olyanok vagyunk, mint a jó presszókávé. Nagy nyomásra van szükségünk, hogy a legjobbak legyünk – fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette: nem vagyunk kint a vízből azzal, hogy kimaradunk a háborúból. Az idei évre 37 milliárdos lyuk tátong az ukrán költségvetésben, az USA egyre csökkenő lelkesedéssel finanszírozza Ukrajnát, s Európára esik ennek finanszírozása. Arra az Európára, amelynek gazdasága egyébként is ágynak esett. „Nem babra megy a játék” – mondta. 

A miniszterelnök szerint nem jó ötlet a közös hitel, mert ha az egyik fél borul, vele borulnak a többiek is. Úgy fogalmazott: Az unióban kőbe kellene vésni, hogy a közös hitel nem járható út Magyarország számára. Ehhez a kormánypárti frakció segítségét kérte. 

Azt is elárulta, az uniós bürokraták azt akarják, hogy egészséges, helyben termelt élelmiszerek helyett műhúst és GMO-s vackokat, tücsköt, bogarakat együnk. A miniszterelnöknek azt mondták a Brüsszelben tiltakozó gazdák, hogy „egyék ezeket azok, akiknek két anyjuk van”. Orbán Viktor kifejtette: az EU a világ üvegházhatású gázok kibocsátásának alig hét százalékáért felelős, az USA és Kína pedig negyven százalékáért.

Mások miért nem látják, hogy ez halálos csók, csak nem az hal bele, aki kapja, hanem az, aki adja

– tette fel a kérdést a kormányfő. 

– A nyugati országok gazdagok, még van pénzük. Ez ideig-óráig elfedi a bajt, de az európai versenyképesség a háború, a szankciók, valamint a blokkosodás miatt megroggyant – fogalmazott a miniszterelnök. 

 

Trump visszatérése fordulatot jelenthet

Jelezte, hogy Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnának. – Sohasem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek között, ezért változás kell, amit ki kell kényszeríteni. Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, a 2024-es év sorsfordító lehet, ami Magyarország számára nagy esélyeket nyithat meg. 

– Ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere régen látott mértékben kitágul. Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét teremtene Európa keleti felén – tette hozzá. 

– Újraéledő nagyság Amerikában és Európában, konnektivitás, erősödő szlovák–osztrák–magyar–szerb térségi együttműködés, és brüsszeli szuverenista fordulat. Ezt kérjük év végére a karácsonyfa alá – mondta. 

Mint kifejtette, a brüsszeli bürokraták nem húzzák ki Európát a csávából. Meggyőzésükre nem érdemes energiát fecsérelni, döglött lóra nem verünk patkót. Orbán Viktor szerint valódi változást új európai jobboldal hozhat, aminek mi, magyarok is részei vagyunk. A kormányfő szerint az új jobboldalnak nem Európa alternatívájának, hanem európai alternatívának kell lennie.

„Így érdemes, így kell rátekinteni az előttünk álló európai választásra. Így, és ezért érdemes harcolni a győzelemért” – zárta gondolatait a Magyarország miniszterelnöke.

Élőben a helyszínről

Ma délután három órától tartja idei évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A beszédet közvetíti a Hír TV, és ebben a cikkben lapunk is élő szöveges közvetítést közöl az elhangzottakról. Továbbá a Magyar Nemzet munkatársa is a helyszínen van.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Várkert Bazárban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.