Pikó András sokat sejtető szavai a Klubrádió pénzkezelési gyakorlatáról

A Klubrádió botrányos publicisztikája megjelenését követően szocialista körök egy hangfelvételt juttattak el lapunkhoz, amelyen Pikó András 2019-ben arról is beszélt, hogy a volt munkahelyén nem éppen átlátható módon bántak a befolyt pénzekkel. Ezzel kapcsolatban kérdéseket juttattunk el Józsefváros baloldali polgármesteréhez, aki egyelőre nem válaszolt. Pikó a hétfőn megjelent, majd kedden a Klubrádió honlapjáról törölt, Novák Katalint és Varga Juditot női mivoltában sértő cikkre sem reagált.

2024. 02. 14. 10:23
KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; PIKÓ András
Budapest, 2019. szeptember 13. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt (j3), Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék DK-s XVII. kerületi polgármesterjelöltje (j2) és Pikó András (j) az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy kirobbant a botrány Arató András gyalázkodó, ordenáré stílusú, Kurvák cseréje címmel megjelent publicisztikája miatt, a Magyar Nemzethez MSZP-s forrásból eljuttattak egy 2019-es hangfelvételt, amelyen az egykori műsorvezető, Pikó András, a Józsefváros jelenlegi polgármestere súlyos kijelentést tett a Klubrádió pénzkezelési gyakorlatáról.

Pikó 2019-ben az önkormányzati választáson a teljes baloldal támogatásával egy helyi civil szervezet, a C8 Civilek Józsefvárosért jelöltjeként nyerte el a VIII. kerület polgármesteri posztját. Ezt megelőzően, a választási kampány előtt tárgyalásokat folytatott a helyi baloldali pártokkal, így az MSZP-vel is. A lapunkhoz eljuttatott hangfelvétel a józsefvárosi szocialisták 2019 tavaszán tartott taggyűléséről készült, ahol Pikó András a választási kampányban a személyét érintő lehetséges buktatókról beszélt. 

Szó szerint ezt mondta: „Támadhatnak a Klubrádióval. A Klubrádió egy nagyon sikeres és nagyon jó rádió és gyűjt is pénzt, de azt nem mondanám, hogy a lehető legtranszparensebb módon dokumentálja ezt a dolgot. Tehát ezt tegyük rendbe. Lehet gond azzal (…) két-három olyan dolog, amire a Fidesz mindig rá szokott állni, én azt rögtön az elején, még mielőtt kinyitnák a szájukat, azonnal át fogom keretezni a dolgot.”

Pikó tehát arra számított, hogy a kampányban támadhatják a Klubrádió miatt, ahol csaknem két évtizedet töltött el műsorvezetőként. Miután eldőlt, hogy indul a baloldal polgármester-jelöltjeként, 2019 júniusában felmondott a rádiónál. 

Erről akkor a Media1-nek úgy nyilatkozott, nagyon nehéz döntést hozott, hiszen közel harmincévnyi rádiós múlt van a háta mögött. Ebből – mint mondta – 18 évet a Klubrádiónál töltött, ahol nagyon szeretett dolgozni, de végül beadta felmondását annak érdekében, hogy józsefvárosi polgármesteri kampánya, politikai szerepvállalása miatt ne érhesse támadás a médiumot. Arra is hivatkozott, hogy nem szeretne nem tiszta helyzeteket, vagyis azt, hogy például a Reggeli gyorsban, ahol addig műsorvezető volt, úgy kelljen Józsefváros akkori vezetőjét, Sára Botondot vagy akár a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozó volt polgármestert, Kocsis Mátét kérdeznie, hogy közben velük folytat politikai küzdelmet.

Arra nem tért ki a Media1-nek adott nyilatkozatban, amit az MSZP helyi gyűlésén felvetett: a Klubrádió szerinte nem átlátható pénzügyeiről.

Természetesen szerettük volna megkérdezni Pikó Andrást, hogy pontosan mire gondolt, amikor erről beszélt a szocialista taggyűlésen, illetve majdnem két évtizedes pályafutása során a Klubrádiónál milyen információkhoz jutott, amelyek az átláthatatlan pénzkezelésre utalnak. Amint megérkezik a polgármester válasza, cikkünket frissítjük.

 

Pikó nem reagált volt munkahelyének botrányára

Addig is érdemes felidézni, hogy a Klubrádió honlapján hétfőn megjelent már említett botrányos publicisztika heves tiltakozásokat váltott ki közéleti szereplők részéről, de az emberi jogokért és a nők és férfiak egyenjogúságáért rendszeresen kiálló, általában csak a kormányt kritizáló civil szervezetek nem bírálták érdemben az obszcén cikket, mint ahogy a baloldali pártok és politikusok többsége sem.

Kíváncsian vártuk, hogy a közösségi médiában aktív, naponta több Facebook-bejegyzéssel jelentkező Pikó András mikor tesz legalább egy bíráló megjegyzést volt kollégái botrányos akciója miatt, de eddig ilyen nem történt. Vasárnap viszont posztolt egyet, amiben Orbán-báboknak nevezte a távozó Novák Katalin köztársasági elnököt és a közélettől visszavonuló korábbi igazságügyi minisztert, Varga Juditot, majd nekitámadt Kocsis Máté frakcióvezetőnek, aki arról írt, hogy a két lemondás bizonyítja – szemben a baloldallal –: a jobboldalon van a tetteknek következménye. Azóta csupán a saját tevékenységét magasztaló bejegyzéseket tett közzé a polgármester.

 

Borítókép: Pikó András Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet társaságában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.