Sapkájával leplezte le magát Karácsony Gergely + videó

Karácsony Gergely végleg leleplezte magát azzal, hogy pár napja az A-Híd Zrt. sárga sapkájával együtt szerepelt. Kollégái a felvétel közben rájöhettek, hogy ez talán nem a legokosabb dolog, és szemmel láthatóan arra kérték, próbálja meg kitakarni a feliratot. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: nagyon nehéz elhinni, hogy a budapesti Városháza tudta és beleegyezése nélkül a Lánchíd-botrány megvalósulhatott volna.

2024. 02. 03. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely végleg leleplezte magát azzal, hogy pár napja az A-Híd Zrt. sárga sapkájával együtt szerepelt. A hídpénzbotrány főszereplője a manapság gyakran emlegetett, gyanús pénzügyi műveleteket végző cég munkavédelmi sisakját vette az ölébe Karácsony, pedig korábban arról beszélt, hogy semmilyen kapcsolata nincs a céggel − írta meg az Origó.

A portál megjegyzi, az A-Híd Zrt. sisakja nyilvánvalóan ott van a szobájában, sokat pózolt ebben korábban, ezért kaphatta fel, mielőtt elkezdődött a felvétel. 

Kollégái a felvétel közben rájöhettek, hogy ez talán nem a legokosabb dolog, és szemmel láthatóan arra kérték, próbálja meg kitakarni a feliratot. 

Amit Karácsony a maga módján meg is próbált. Egész tenyerével, kissé zavartan, folyamatosan próbálta lefedni cég nevét. Még azt a kezét is bevetette, amivel a cédulákat húzta elő a sisakból. A felvétel végéig szorgalmasan próbálkozott a kínos felirat letakarásával. Egyre szorosabban ölelte magához a botrányos cég sisakját. Mint korábban beszámoltunk róla: Vig Mór, vagyis a számlagyáras ügyvéd cége, a Sunstrike Hungary Kft. 1,4 milliárd forintot kaphatott az A-Hídtól 2020 novembere és 2022 júliusa között. Ezekből a pénzekből a gyanú szerint kilencszázmillió forintot továbbutaltak a férfi különféle számláira, s azt készpénzben fel is vették.

 

Gulyás Gergely: A lopást tartják modellértékűnek

Mindezzel kapcsolatban Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: példátlan a főváros Lánchíddal kapcsolatos mostani magyarázkodása az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban. A miniszter szerint a fővállalkozótól a fővárossal így-úgy, de vélhetően valamilyen összeköttetésben álló emberek kaptak pénzeket megfelelő ellenszolgáltatás nélkül. A legfontosabb, hogy feltárják az ügyet, ha kell, a nyomozóhatóságok segítségével. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is mondta: 

nagyon nehéz elhinni, hogy a budapesti Városháza tudta és beleegyezése nélkül a Lánchíd-botrány megvalósulhatott volna.

A miniszter szerint ezek után fontos megjegyezni, hogy az átláthatóságot hirdető civil szervezeteket nem szabad komolyan venni, hiszen a Transparency International modellértékűnek minősítette ezt a közbeszerzést. „Úgy tűnik, hogy a lopást tartják modellértékűnek. Soros György átláthatóságot hirdető embereinek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha azt a baloldal követi el” – mondta.

 

Karácsony hárít

Karácsony néhány napja Brüsszelben az M1 helyi tudósítójának is kategorikusan kijelentette, hogy nincs semmiféle botrány, mindez csupán a sajtó fantáziájának szüleménye, ezért nincs ok vizsgálóbizottság felállítására sem. Ugyanakkor azzal is próbált védekezni, hogy az említett 

1,4 milliárd forintot még azelőtt utalta át Vig Mór cégének az A-Híd Zrt., hogy megkötötték volna a fővárosi önkormányzattal a Lánchíd felújítására vonatkozó szerződést. 

A pénzmozgások dátumairól nyilvánosságra került információk cáfolják Karácsonyt. Ahogy beszámoltunk róla: Karácsony Gergely szerdán sem volt hajlandó válaszolni a hídpénzbotránnyal kapcsolatos kérdésekre. A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés előtt is elmenekült a sajtó elől. Egyetlen baloldali kerületvezető sem tud értelmes magyarázatot adni a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. Mindezek ellenére nem támogatják vizsgálóbizottság felállítását sem, sőt van olyan is, aki nem is hallott a baloldalhoz köthető botrányos ügyről.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egyébként már megindította a vizsgálatot egy közérdekű bejelentés alapján, amiben Tényi István jogász felhívta a figyelmet, hogy a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján olyan bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd munkálataival összefüggésben, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés. Karácsony Gergely a kampány részének tekinti, hogy a korrupció lehetőségének felmerülése miatt múlt pénteken vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Nem tudni egyelőre, áttekintheti-e fővárosi vizsgálóbizottság azt, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. A javaslat részleteiről Brenner ígérete szerint levelet küld Karácsony Gergelynek, valamint a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd botrányos felújítását végző cég sisakját szorongatja a kezében (Forrás: Origó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.