Karácsonyt nem zavarja a korrupció árnya, nem akar vizsgálóbizottságot a Lánchíd ügyében

Karácsony Gergely a kampány részének tekinti, hogy a korrupció lehetőségének felmerülése miatt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Brenner Koloman a Lánchíd-felújítás kapcsán. Ismert: a munkák ára ötmilliárd forinttal drágult, miután a Karácsony vezette Városháza új tendert írt ki és érvénytelenítette a régit. A nyertes cégnél ősszel a NAV tartott házkutatást a számlagyáras ügyvéd, Vig Mór ügyében. A Fidesz támogatja a vizsgálóbizottság felállítását, a baloldal viszont hallgat: körkérdést küldtünk a pártoknak, az eddig egyedüliként válaszoló LMP sem hozott még döntést a kérdésben.

2024. 01. 21. 5:45
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni egyelőre, áttekintheti-e fővárosi vizsgálóbizottság azt, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. A testület létrehozását Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje kezdeményezte pénteken, a javaslat részleteiről pedig ígérete szerint levelet küld Karácsony Gergelynek, valamint a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek. A fővárosi Fidesz támogatja az elképzelést, Karácsony Gergely ugyanakkor a jelek szerint nem. A főpolgármester ugyan a Magyar Nemzet kérdésére nem válaszolt, ám az ATV-n, a péntek esti Egyenes beszédben elmondta véleményét a vizsgálóbizottság ötlete kapcsán. – Mi köze a fővárosi önkormányzatnak egy olyan nyomozáshoz – ami tudtommal nem is nyomozás, átadtak adatokat –, ami egy olyan cég irodájában volt, amellyel ugyan mi szerződésben voltunk, de amelynek ezer másik szerződése van? – hárította el a kérdést a főpolgármester. Szavaiból az derült ki, hogy nem támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. Kiemelte: a javaslatot a kampány részének tekinti.

 

Csúsztatás, biztos, ami biztos

Karácsony az interjúban még azt a csúsztatást is bedobta, amivel Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes élt egy nappal korábban Fiala János műsorában. A két politikus ugyanis azt állítja, hogy a beruházás még olcsóbb is lett. Ez ugyan igaz, csakhogy Karácsonyék jelentősen kevesebb műszaki tartalommal rendelkező tendert írtak ki.


Mi is történt a Lánchíd-beruházásnál?

Ezen a ponton érdemes felidézni a hídrenoválás sok évig tartó folyamatát. A Lánchíd felújításáról szóló tendert eredetileg még Tarlós István előző főpolgármester idejében írták ki, a nyertes akkor az A-Híd Zrt. volt, amely az akkor érvényes ajánlata szerint az építményt bruttó 21,8 milliárd forintból újította volna fel. A teljes projekt egyébként bruttó 35 milliárd forint összegű lett volna, ugyanis benne foglaltatott a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút renoválása is. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat végül az élő, érvényes ajánlat ellenére nem kötött szerződést, új tender kiírását szorgalmazta, ami meg is történt, és itt szintén az A-Híd Zrt. nyert, amely ezúttal már bruttó 26,7 milliárd forintból végezte el a munkálatokat, a tender pedig kizárólag a hídfelújítást tartalmazta. A drágulás tehát kerekítve ötmilliárd forintos volt.

 

A baloldal hallgat

A Magyar Nemzet most körkérdést küldött a vizsgálóbizottság ötlete kapcsán a baloldali pártoknak, ám eddig egyedüliként az LMP válaszolt. Jelezték: akkor tudnak dönteni a testület felállításáról, amikor megismerik a részleteket. Bár ez a válaszban nem volt benne, de vélhetően ez akkor történhet meg, ha megérkezik hozzájuk Brenner Koloman levele.

A DK, az MSZP, a Párbeszéd–Zöldek és a Momentum nem reagált lapunk megkeresésére. Az említett pártok más fórumon sem fejtették ki álláspontjukat, így egyelőre nagy a csend a Jobbik felvetése körül.


Elindult a lavina?

A vizsgálóbizottság felállításának ötlete azután fogalmazódott meg, hogy számos sajtóhír jelent meg a Lánchíd-renoválást kivitelező A-Híd Zrt.-nél történt házkutatásról. A hatósági akcióra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói kerítettek sort 2023 őszén, amikor a számlagyáras jogász, Vig Mór ügyében vizsgálódtak. Ekkor az adónyomozók 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt.

Vig Mór november vége óta letartóztatásban van, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg. Vig Mór egyébként nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.