Főpolgármester-helyettes ilyen látványosan még sosem értetlenkedett

Kiss Ambrus lett az ember, aki ott se volt. A főpolgármester-helyettes bravúros csúsztatásokkal és szembeötlő értetlenkedéssel próbálta hárítani a felelősséget a Lánchíd-renoválás drágulása kapcsán. A politikus nem érti a fővárosi Fidesz érveit, amely szerint 21,8 milliárd kevesebb, mint 26,7 milliárd.

2024. 01. 19. 18:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön reggel Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes volt a vendég Fiala János KeljFelJancsi című műsorában, ahol a műsorvezető három, Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi közgyűlési frakcióvezető által megfogalmazott kérdést olvasott fel. A téma a Lánchíd felújítása volt.

Mint ismert, nemrég házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az A-Híd Zrt.-nél, annál a cégnél, amely a Lánchíd renoválását végezte. A hatósági intézkedésre a számlagyáras jogász, Vig Mór ügyében került sor. 

A praxisától eltiltott ügyvéd tevékenysége miatt az adónyomozók 2023 őszén 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt. 

A férfi november vége óta letartóztatásban van, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg. 

Vig Mór az Amnesty International jogvédő szervezet igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A korábban számos Soros-érdekeltségnél dolgozó Vig Dáviddal közös cégei is voltak a letartóztatásban levő jogásznak.

 

Fiala János a csütörtök reggeli műsorban azt kérdezte Kiss Ambrustól, hogy véletlen-e, hogy az a cég érintett a számlagyáros botrányban, amely felújította a Lánchidat. (A videón nagyjából 1:20:00-tól az idézett rész: )

A főpolgármester-helyettes nem tudott válaszolni a kérdésre, ám hangsúlyozta, hogy az A-Híd Zrt. közbeszerzés keretében lett kiválasztva, és többek között azért nyert, mert ők tették a legolcsóbb ajánlatot. Kiss Ambrus értetlenségét fejezte ki, hogy a NAV-os nyomozásnak mi köze van a Lánchídhoz?

A következő kérdés az volt, hogy véletlen-e, hogy ötmilliárddal többe kerültek a munkák, miközben kevesebb műszaki tartalommal adták át a hidat? – Ez egy állandó mantrája a Fidesznek, de sosem értettem ezt – mondta a főpolgármester-helyettes. Kiemelte: a Tarlós István idejében elfogadott szerződés nagyobb összeget tartalmazott, mint amit Karácsony Gergely elfogadott végül. – Ezért nem értem, hogy az ötmilliárd mihez képest drágább – mondta Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes azonban erősen csúsztatott válaszában és valószínűleg az is hazugság, hogy nem érti a Fidesz által megfogalmazott problémát. Tarlós István főpolgármestersége idején egy 35 milliárdos felújítási tervet fogadott el a főváros. Ez azonban a híd renoválásánál jóval több dolgot tartalmazott: ennyi pénzből megújult volna a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút is. A szerződésben jól elkülöníthető részben szerepelt a híd felújítása, amelynek ára 21,8 milliárd forint lett volna. Ehhez képest végül Karácsony Gergely vezetése alatt csak a híd újult meg, az is 26,7 milliárd forintból. 

A két összeg különbsége 4,9 milliárd forint, vagyis kerekítve ötmilliárddal nőttek a költségek a Tarlós által javasolt felújításhoz képest. Mindez régóta ismert a szélesebb nyilvánosság előtt is, ezért Kiss Ambrus csütörtöki értetlenkedése sem lehet egyéb, mint színjáték.

 

 

A Lánchíd felújítási szerződésében még valami változott: az előleg a hatvanszorosára emelkedett a Tarlós István által javasolt konstrukcióhoz képest, összegszerűen ez nagyjából ötmilliárd forintot tett ki. 

Az ezzel kapcsolatos harmadik kérdésre adott válaszában Kiss Ambrus ismét terelt, mondván, ilyen mélységében nem ismeri a Lánchíd renoválásáról kötött szerződést.

Borítókép: Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. december 14-én. Mellette Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.