Korrupció lengi körül a Lánchíd felújítását a Jobbik szerint

Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje levélben fogja kérni Karácsony Gergelyt és a budapesti képviselőket, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a Lánchíd-felújítás projektjének kivizsgálására. Erre azért van szükség, mert házkutatást tartottak a projektet kivitelező A-Híd Zrt.-nél a baloldalhoz köthető számlagyáras ügyvéd, Vig Mór ügyében.

2024. 01. 19. 13:30
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tegyük rendbe Budapestet, tegyük rendbe a Lánchíd ügyét. Felszólítom Karácsony Gergely főpolgármester urat, hogy állítson fel vizsgálóbizottságot a Lánchíd ügyében. Hiszen az nem lehet, hogy a Lánchidat, a főváros és a nemzet szimbólumát a korrupció gyanúja lengje körül – fogalmazott péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik Konzervatívok parlamenti frakcióvezető-helyettese, a párt főpolgármester-jelöltje. 

Szerinte a vizsgálóbizottságnak arra kellene választ találnia, hogy összefügg-e a Lánchíd felújításának projektje az azt kivitelező cégnél történt házkutatással.

A politikus azokra a hírekre reagált a sajtóeseményen, amelyek szerint nemrég házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az A-Híd Zrt.-nél, annál a cégnél, amely a Lánchíd felújítását végezte. Brenner Koloman arra is emlékeztetett, hogy az építményen végzett munkák az eredetileg megállapított összegnél ötmilliárd forinttal többe kerültek, ám kevesebb műszaki tartalommal valósult meg.

 

Ismert: a házkutatásra a számlagyáras jogász, Vig Mór ügyében került sor. A praxisától eltiltott ügyvéd tevékenysége miatt az adónyomozók 2023 őszén 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt. 

A férfi november vége óta letartóztatásban van, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg. Vig Mór az Amnesty International jogvédő szervezet igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A korábban számos Soros-érdekeltségnél dolgozó Vig Dáviddal közös cégei is voltak a letartóztatásban levő jogásznak.

 

Brenner Koloman a pénteki sajtóeseményen kifogásolta, hogy a Lánchídon megváltozott a forgalmi rend, és személyautók nem hajthatnak fel az építményre. 

Ez Karácsony Gergely főpolgármester döntése volt, miután konzultációt indított a témában, és a budapesti választók alig néhány százaléka nyilvánított véleményt. A jobbikos politikus ezt „Karácsony kamukonzultációjának” minősítette.

 

Brenner Koloman arra is felszólította főpolgármestert, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba 2021-es előválasztási kampányának finanszírozása kapcsán is, ahol gyanús körülmények között kapott több mint ötszázmillió forintnyi mikroadományt valutában. Ebben az ügyben szintén nyomoznak a hatóságok hamis magánokirat felhasználása miatt.

Mint azt a jobbikos politikus elmondta: a vizsgálóbizottság felállítása kapcsán levélben fordul a főpolgármesterhez, a fővárosi képviselőkhöz, illetve ha szükséges, akkor a főjegyzőhöz is, aki szintén kezdeményezheti egy ilyen testület összehívását.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.