Egy helyreigazítás margójára: így kötődik a Soros-hálózathoz az Amnesty

A súlyos bűncselekményekkel gyanúsított számlagyáros exügyvéd Vig Mór testvére, az Amnesty International Magyarország igazgatója azt próbálja elhitetni velünk, hogy semmi közük nincs Soros Györgyhöz és a hozzá köthető szervezetekhez. Vig Dávid helyreigazítást is követel egy korábbi cikk miatt, amelyben a Magyar Nemzet felidézte, hogy éveken át Soros alapítványánál dogozott. Helyreigazítás helyett újabb tényekkel bizonyítjuk, hogy az Amnesty több szálon kötődik a spekuláns hálózatához.

2024. 01. 18. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amnesty International Magyarország (AI) helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez, a lap 2023. december 2-án megjelent cikke miatt, amelyben feltártuk, hogy a számlagyáros exügyvéd, Vig Mór testvére, az AI igazgatója, Vig Dávid élen járt Magyarország lejáratásában. A civil szervezet vezetője kérelmében két olyan állítást kifogásol, amelyeket ebben a formában nem is tartalmaz a cikk. Konkrétan azt, hogy az Amnesty

  1. Soros György befolyása alatt áll
  2. az OSF feltőkésítése keretében sok százmillió forintot kapott.

A helyreigazítási kérelemben még azt is hozzáfűzték, hogy „az Amnesty International Magyarországot sem közvetlenül, sem közvetve nem támogatja Soros György vagy egyetlen hozzá köthető szervezet sem.”

Azt most nem taglaljuk, hogy milyen módon ferdítette el az AI az általa kifogásolt állításokat, a cikket elolvasva mindenki számára egyértelmű, hogy egészen mást írtunk, mint amit a szervezet a helyreigazítási kérelmében „idéz”. De mindezt csak a rend kedvéért rögzítettük, szó sincs arról, hogy jogászkodni szeretnénk, és ami még fontosabb, egy pillanatig sem gondoljuk, hogy védekeznünk, vagy magyarázkodnunk kellene, akkor sem, ha konkrétan azt írtuk volna le, amit az Amnesty a keresetében a lapnak tulajdonított.

Több egyértelmű tény, adat és nyilatkozat alapján egészen bizonyosan kijelenthető, hogy az Amnesty International Magyarország tevékenységére erős befolyást gyakorol a Soros-hálózat. Túl azon, hogy a szervezet igazgatójának korábbi években betöltött pozíciói a Soros-világban önmagában is feltételezi a spekuláns befolyásának megjelenését az AI Magyarországnál, ennél is egyértelműbb, kézzel fogható, konkrét anyagi támogatásokra is van példa az elmúlt időszakból. Vegyük sorra a bizonyító erejű tényeket!

1. Idézet az Amnesty International Magyarország 2021-es közhasznúsági jelentéséből:

„Magánalapítványoktól (Nadace OSF és OSIFE) társadalmi bázisépítésre és kommunikációs munkánk támogatására kaptunk támogatást. Ezen felül az Európa Tanácstól és az Európai Uniótól is kapott a szervezet támogatást.”

Az első bizonyíték tehát – ami egyben cáfolata Vig Dávidék Sorostól való vehemens elhatárolódásának – éppen a saját beszámolójukban szerepel, ugyanis a Nadace OSF nem más, mint Soros György prágai szervezete.

2. Az Amnesty 2022-es jelentésében adományozóként szerepel például az International Planned Parenthood Federation nevű NGO, amelyet a Soros-alapítvány, az OSF évről évre jelentős pénzösszegekkel támogat, 2022-ben például 980 ezer dollárral.

Itt ugyan nem közvetlenül Soros alapítványa a támogató, de a közvetett kapcsolat teljesen egyértelmű, hiszen egy Soros által nagy összegekkel támogatott szervezettől érkezett pénz az AI Magyarországnak még 2022-ben is. Nem véletlenül idéztük fentebb Vig Dávidék helyreigazítási kérelmének azt a mondatát, miszerint „az Amnesty International Magyarországot sem közvetlenül, sem közvetve nem támogatja Soros György vagy egyetlen hozzá köthető szervezet sem”.

Ebben az esetben éppen az történt, amit kategorikusan tagadtak.

3. Vig Dávid nyilatkozata a HVG-nek. 

Maga az Amnesty-vezér jelentette ki azt egy tavaly nyári nyilatkozatában, hogy Soros alapítványának jelentős támogatása nélkül nem sokra mennének. Emlékezetes, mekkora port kavart Sorosék bejelentése, hogy az alapítványuk kivonul az európai térségből, így hazánkból is. A HVG augusztusban körkérdést intézett ismert civil szervezetek vezetőihez, akik egyöntetűen kifejezték aggodalmukat, hogy Sorosék kivonulásával nehéz helyzetbe kerülnek a hazai NGO-k. Idézzünk a cikkből: 

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója hozzátették, ezentúl az EU-s forrásokat is nehezebb lesz megpályázni, mivel azokhoz szükség van önerőre, amit eddig a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásából lehetett kipótolni.

Mindezek fényében csupán azt nem értjük, hogy miért akar mindenáron elhatárolódni Soros Györgytől Vig Dávid. Az pedig meglehetősen furcsa, hogy a sajtó vegzálásával tölti az idejét, miközben a testvére éppen súlyos bűncselekmények gyanújával letartóztatásban van.

Borítókép: Vig Dávid (Forrás: Hír TV/YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.