Ömlik a pénz a Soros-hálózat lobbistáihoz

A szuverenitásvédelmi törvényt is támadják külföldön a „Soros-hálózat” lobbistái – leplezte le a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 01. 17. 12:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc magyarországi NGO, köztük az Amnesty, az Eötvös Károly Intézet és Magyar Helsinki Bizottság legújabb, az Európai Bizottság „jogállamisági” jelentéséhez kapcsolódó észrevételeiket tartalmazó dokumentumban minden eddiginél keményebb támadást indítottak a szuverenitásvédelmi törvénnyel és a hivatallal szemben – számolt be a Tűzfalcsoport tényfeltáró blog.

Hozzátették, arról változatlanul hallgatnak persze, hogy 2017-ben az Európai Bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatósága (DG JUST) jogállamisággal és igazságszolgáltatással foglalkozó főosztálya munkatársának nevezték ki Magyar Gábort, akinek így kifejezetten a magyarországi ügyek kerülhettek a kezei közé.

Magyar Gábor személyében hosszú idők óta egy olyan bürokrata tevékenykedhet az uniós intézmény berkein belül, aki kinevezése előtt számos alkalommal tett elfogult kijelentéseket a magyar kormánnyal összefüggésben.

Apja, Magyar György pedig az MSZP–Párbeszéd korábbi képviselőjelöltje, aki azon túl, hogy ezer szállal kötődik a hazai baloldalhoz, többször is bebizonyította már, hogy amennyiben a helyzet úgy kívánja, lelkiismeret-furdalás nélkül kész „trükközni” a jogállami elvekkel.

Mint ismert, az Országgyűlés 2023. december 12-én elfogadta a nemzeti szuverenitás védelméről szóló 2023. évi LXXXVIII. törvényt Soros György magyarországi NGO-inak nagy bánatára és felháborodására. A hiábavaló tiltakozást már 2023. november 22-én, a törvényjavaslat benyújtásának másnapján megkezdték: a Magyar Helsinki Bizottság honlapján jelent meg az a több sorosista szervezet által is támogatott nyílt levél, mely szerint „a kormány önkényvédelmi törvénye el fog bukni”.

A Helsinki honlapján található bejegyzésben úgy próbálják magukat sajnáltatni, hogy szerintük a törvény „alkalmas arra, hogy elriassza azokat a bátor polgárokat a közéleti részvételtől, akik a közösségük érdekében dolgoznak”. Miközben a jogszabály egyáltalán nem ezzel a céllal született, sőt: azokat védi, akik tisztességesen szeretnének részt venni a magyar közéletben. Ezáltal is látható, hogy akik ellenzik a törvényt, magukat és rossz szándékaikat leplezik le – fogalmazott a Tűzfalcsoport.

Úgy folytatták, hogy a szintén Soroshoz köthető (az aHang az Online Progressive Engagement Network – OPEN nevű nemzetközi sorosista ernyőszervezet tagja) és az ellenzéki oldalon többször beavatkozó aHang internetes felületén keresztül indítottak petíciót és gyűjtenek aláírásokat a magyar emberek által megválasztott Országgyűlés által már elfogadott törvény ellen. Ennek alapján nem lehet meglepő, hogy irgalmatlan pénzeket költenek az európai parlamenti képviselők és a bizottság befolyásolására Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának, valamint az olyan azonos értékeket valló, „elvtársi” szervezeteknek a brüsszeli lobbistái, mint amilyen a Human Rights Watch, az Amnesty és a Transparency International vagy a Helsinki Bizottság különböző formátumai.

Ez azért is érdekes, mert az utóbbiak által írott jelentések, a vezetőik és munkatársaik nyilatkozatai, mint kvázi szakértői állásfoglalások, hivatkozási alapul szolgálnak az uniós intézmények számára a Magyarország elleni támadásaik alkalmával. Továbbá Brüsszel a hazánkban működő szélsőliberális jogvédő szervezetek kiemelt támogatója – mutatott rá a nemzeti tényfeltáró blog.

Kiemelték, hogy az átláthatóság megszállottjai több mint két éve úgy döntöttek, korlátozzák a megismerhető adatok körét, mivel 2021. szeptember 20. óta a saját bevallásuk szerint „nem kereskedelmi szervezeteknek” többé nem kell nyilvánosságra hozniuk a lobbiköltségvetésüket.

Arról pedig, hogy miről tárgyaltak például az OSF képviselői Vera Jourovával, a bizottság alelnökével, ha a felek külön közleményt nem adtak ki, általában csak homályos utalások vannak, például amikor a „demokráciavédelmi csomagról” beszélnek.

A Nyílt Társadalom Alapítványok brüsszeli intézetéről ismertették: a szervezetnek 13 főállású lobbistája van, és az elmúlt tíz évben elképesztő számú, 97 magas szintű bizottsági tárgyalást hoztak össze. Tehát a „nyári szünetek” kivételével átlagosan minden hónapban egyeztettek az EB-vel. Ursula von der Leyennel vagy a kabinetjének valamelyik tagjával ötször találkoztak, ebből kétszer 2020-ban, kétszer tavaly, egyszer pedig 2021-ben. Ezeken az üléseken megvitatták többek között a jogállamiság helyzetét, beszéltek a demokrácia és az unió állapotáról, de tavaly február 28-án az EU egész éves politikai agendájáról is egyeztettek.

Mint a Tűzfalcsoport írta, kifejezetten Magyarország és a kormány intézkedései két 2017-es összejövetel témája volt, mindkét esetben Frank Timmermans munkatársaival értékelték a hazánkban zajló folyamatokat. Figyelemre méltó, hogy az OSF „ügynökeinek” hat, jelenleg is élő akkreditációja van. Ami pedig a befolyásolásra fordítható összegeket illeti, az utolsó ismert lobbiköltségvetésük a már említett szabálymódosítás miatt 2020-ból származik.

Akkor több mint 4,5 millió eurójuk volt erre a célra, vagyis mai árfolyamon 1,7 milliárd forint.

A tényfeltárók úgy értékeltek, hogy a Human Rights Watch (HRW) ugyancsak könnyen hozzáférhet az unió voltaképpeni „kormányához”. Egy évtized leforgása alatt 75 magas rangú találkozójuk volt a bizottság képviselőivel. Öt lobbistájuk van, közülük négy főállású, és valamennyi bejáratos az EP-be. A megbeszéléseik napirendjén háromszor volt Magyarország a központi téma: 2022. szeptember 4-én Vera Jourová kabinetjének egyik tagjával áttekintették a jogállamiság és az alapvető jogok érvényesülésének helyzetét Európában, kiemelve Lengyelországot és Magyarországot.

2017-ben Dimitris Avramopoulos biztos munkatársaival a magyar és lengyel migrációs szabályozást és Frans Timmermans alelnök képviselőjével a magyar jogállamiság „leépítésének” folyamatát boncolgatták. A legutóbbi ismert lobbiköltségvetésük 2019-es, ez alapján elmondható, hogy abban és a megelőző két esztendőben több mint 1,7 millió eurót – mai árfolyamon több mint 660 millió forintot – költhettek el Brüsszelben és Strasbourgban.

A HRW-t a büdzsé, valamint a találkozók és a lobbisták számát tekintve is felülmúlja az Amnesty International (AI). Az ő mérlegük 83 találkozó és nyolc főállású és három részmunkaidős „ügynök”, akik 2014 óta minden évben több mint nyolcszázezer euróval gazdálkodhattak, azt megelőzően pedig egymillió euróhoz közelítő összegekből. Hazánkkal egy 2018-as, Frans Timmermans képviselőjével folytatott megbeszélésükön foglalkoztak. A téma a jogállamiság, az alapvető jogok érvényesülése és a jogalkotás volt – világított rá  a Tűzfalcsoport.

A Transparency International költségvetése ehhez képest 2014 és 2020 között évi 1,1–1,9 millió euró között ingadozott. A magas rangú partnerekkel folytatott 63 megbeszélés még mindig figyelemre méltó, az „udvartartásuk” pedig kifejezetten népes: 11 főből áll. Ők is fontosnak tartották, hogy a legmagasabb szinten cseréljenek eszmét hazánkról, 2023. október 20-i dátummal két találkozó mellett is szerepel a nevük.

Az egyiken Ylva Johansson belügyi, a másikon a munkaügyi és szociális jogokkal foglalkozó Nicolas Schmit biztos munkatársai vettek részt. Két másik megbeszélésre szintén egy napon, 2020. január 30-án került sor. Ezeken személyesen Ville Itälä, az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatója is részt vett.

A TED demokráciáról szóló konferenciáján 2023. november 14–15-én New Yorkban 21 igazságos jövőért dolgozó szervező és aktivista beszélt arról, milyen rendszerszintű változásokra és közösségi cselekvésre van szükség a demokrácia újraépítéséhez vagy megerősítéséhez világszerte. A Magyar Helsinki Bizottság bejegyzése szerint az eseményen részt vett Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája alapítója. Udvarhelyiék egyik képzéséről a szervezete ezt írta:

Ezzel a képzéssel segítséget szeretnénk nyújtani a 2024-es önkormányzati választásra való felkészülésben elsősorban civil közösségek számára. Ha a csoportoddal jelölt indítását tervezitek az önkormányzati választáson és szeretnél alulról szerveződő, közösségi kampányt szervezni, akkor ez a tanulási lehetőség neked szól!

Mindez azt jelenti, hogy már tavaly ráfordultak a külföldről is finanszírozott álcivilek az önkormányzati választási kampányra – vonta le a következtetést a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.