Ismét lázítanak Gyurcsány tanárai

A tanárok állítólagos érdekképviseleti szervezetei évek óta a magasabb bérekért demonstráltak, most pedig, hogy megkapták azt, sorra újabb és újabb követelésekkel álltak elő, miközben folyamatosan érdektelenségbe fulladó tüntetéseket szerveznek országszerte. Az elmúlt években a baloldal érdekeinek megfelelően politikai aktivista-tevékenységet végző szakszervezeteknek nem tetszik a jelentős béremelés, amit eddig követeltek.

2024. 01. 12. 14:24
20230315__MI_017
20230315 Budapest A Demokratikus Koalíció (DK) budapesti nagygyűlése, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésen. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a kormány az ígéreteinek megfelelően január elsejétől átlagosan több mint 32 százalékkal megemelte a tanárok bérét, a Gyurcsány Ferenc által irányított tanár-szakszervezetek máris megkezdték az intézkedés elleni hergelést, és újabb, teljesen észszerűtlen követelésekkel álltak elő. 

A tanárok állítólagos érdekképviseleti szervezetei évek óta a magasabb bérekért demonstráltak, most pedig, hogy megkapták azt, sorra újabb és újabb követelésekkel álltak elő, miközben folyamatosan érdektelenségbe fulladó tüntetéseket szerveznek országszerte. 

Mint ismert, január 1-jétől emelkedik a tanárok bére, az átlagfizetésük 32,2 százalékkal nő, a pályakezdő gyakornokok pedig 528 800 forintot keresnek majd havonta. Orbán Viktor miniszterelnök az év utolsó, nemzetközi sajtótájékoztatójánazt is elmondta: egy hároméves bérfejlesztési program indul, amelynek végén a tanárok átlagfizetése, nagyjából 800 ezer forint lesz.

Megváltoznak az eddigi bérsávok is: a pedagógus 1 besorolásban lévők januártól minimum bruttó 538 000 forintot keresnek majd. Aki már pedagógus 2 besorolásban van, annak a havi illetménye minimum 555 ezer forint lesz. A mesterpedagógusokat 630 ezer, a kutatótanárokat pedig legalább 750 ezer forintos bruttó bér illeti meg január elsejétől.

Mindezek mellett januártól 10 helyett 32,2 százalékkal emelkedik meg a szakképzésben oktatók bére is

 – írta közösségi oldalán Hankó Balázs. Az innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár azután reagált, miután a baloldali sajtóban elkezdtek terjedni olyan hírek, hogy a tanárok egy jelentős része kimaradhat a béremelésből.

Gyurcsány szakszervezeteinek nem tetszik a béremelés

Nem meglepő módon az elmúlt években a baloldal érdekeinek megfelelően politikai aktivista-tevékenységet végző szakszervezeteknek nem tetszik  a jelentős béremelés, amit eddig követeltek. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy véli: a 32 százalékos emelés csökkenteni fogja az elégedetlenséget, de van még követelésük, például a munkateher-csökkentés.

A Gyurcsány Ferenc által irányított baloldali szakszervezetek tehát tovább folytatják a kormány támadását, annak ellenére, hogy több mint 30 százalékkal emelkednek a bérek, amit egyébként korábban követeltek. 

Kifulladtak a demonstrációk

Az, hogy 

az ellenzék folyamatosan támadja a kormány oktatáspolitikáját, beleillik az eddigi politikai mintázatba: közvetlenül az elvesztett választások után a baloldal az utcai politizálásra helyezte a hangsúlyt.

Annak ellenére, hogy a kormány a rendszerváltoztatás óta legszélesebb társadalmi konzultációt folytatta le, diákok, szülők, tanárok és intézményvezetők mondhatták el a véleményüket, majd eszerint megszületett a pedagógus-életpályamodell, illetve a törvényben szabályozott béremelési folyamat is, egy hangos kisebbség folytatta a tiltakozásokat.

A baloldal már 2011 óta használja politikai céljaira a tanárok különféle megmozdulásait. Az elégedetlenség legfőbb okát eddig az oktatásügyben történt átszervezések jelentették, majd pedig 2022-től a bérek kérdése került a középpontba. Az utóbbi években pedig a tanárok egyes szakszervezetei  Gyurcsány Ferenc irányítása alá kerültek.

Baloldali politikai aktivisták vezetik a szakszervezeteket

Az elmúlt évek tüntetései során az is világosan kiderült, hogy 

a tanári szakszervezetek vezetői nem érdekképviselők, hanem közönséges baloldali politikai aktivisták.

Erre jó példa Nagy Erzsébet, a PDSZ hangadója, aki úgy nyilatkozik folyamatosan a gyakorló tanárok nevében, hogy valójában már évek óta nem tanít, korábbi munkahelyein pedig pályatársai szerint is folyamatosan feszültséget szított, pereskedett. Ráadásul az Orbán-kormány kritikusaként a kormány által bevezetett kedvezményt vette igénybe a nyugdíjba vonulásánál.

A PDSZ volt az első szakszervezet, amely a jelentős béremelés bejelentése után rögtön elkezdte kritizálni a lépést, mivel szerintük nem lehet majd tudni, hogy ki mennyit keres majd. 

Budapestiek pénzéből fizették a tüntetőket 

Arra is volt példa az elmúlt hónapokban, hogy közpénzzel generálta Kiss László baloldali testülete a tanársztrájkot Óbudán. A Humán Platform Egyesület egymillió forint közpénzt kapott Kisséktől, amely által a tanársztrájkban résztvevők kieső bérét kompenzálja, azaz generálja a tüntetéseken való részvételt. 

A Tűzfalcsoport tényfeltáró blog beszámolója szerint a sztrájkalap 2022 szeptemberében jött létre a Tanítanék és az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány együttműködésében, amelyet PDSZ alapított 2021 márciusában.

 Ennél is érdekesebb, hogy az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak két olyan vezetője is van, akik vagy Karácsony Gergelytől, vagy Soros Györgytől kapják a fizetésüket. Ámon Ada, Karácsony Gergely főtanácsadója, és Tóka Gábor, a Soros-féle CEU egyik kutatója.

Borítókép: A Demokratikus Koalíció (DK) budapesti nagygyűlése (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.