A megengedett sebesség kétszeresével hajtott a mozdonyvezető, videón, amint kisiklik a vonat

A baleset miatt 498 vonat összesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett.

Forrás: Kemma, Ügyészség2024. 03. 05. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vágányzár miatt csak 40 km/órával mehetett volna a vonat Tatabánya és Tata között, ám a mozdonyvezető 90 km/órás sebességgel haladt, így a vonat kisiklott. Az esetet egy térfigyelő kamera is rögzítette.

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott a vonatszerelvény – írja a Kemma az Ügyészség alapján. 

Ez alapján a mozdonyvezető még 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába vezetett egy vonatot az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben. Tatabánya vasútállomást a vonat 12 óra 1 perckor hagyta el és a sebességkorlátozás ellenére 90 km/órás sebességet választott, igaz, amikor észlelte a kijárati jelző utasítását, gyorsfékezést alkalmazott. 

A vonat ekkor siklott ki.

Egy utas kizuhant az üléséből, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vasúti baleset miatt ráadásul a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 

67,1 millió forint, a vasúti sínpályában 57 523  123 forint kár keletkezett.

Kiszámolták azt is, hogy a baleset miatt 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett. A vasúti forgalom a jobb vágányon 2021. február 2-án 3 óra 30 perckor, míg a bal vágányon 5 órakor sebességkorlátozásokkal indult meg, a korlátozások csak 2021. február 18-án 7 óra 30 perckor szűntek meg.  

Mindez a vasúti személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és a vasúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje.

Borítókép: Ügyészség 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.