Baloldali politikusokig érhet az óbudai korrupciós botrány?

Súlyos, akár nyolcévi szabadságvesztésre is számíthatnak a III. kerületi csúszópénzes botrány elkövetői, ha a bíróság elítéli az érintetteket. Az ügyben egyelőre hivatalos személyt nem hallgattak ki gyanúsítottként, de a nyomozásban nyilvánvalóan azt is tisztázni fogják, hogy kapott-e bármelyik baloldali politikus a vesztegetési pénzekből.

2024. 03. 18. 12:19
KISS László
Budapest, 2019. szeptember 5. Kiss László, Óbuda közös ellenzéki polgármesterjelöltje (Ál)civilek a pályán címmel, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti elnökével, Molnár Zsottal közösen tartott sajtótájékoztatóján a III. kerületi Lajos utcában 2019. szeptember 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly büntetést kaphatnak az óbudai korrupciós bűnügy érintettjei, amennyiben beigazolódik a hatóság gyanúja. Emlékezetes, az ügyben nemrég négy személyt gyanúsított meg a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt eljárást indító Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak, a bűnügy szálai pedig a baloldal fontos háttéremberéhez, P. Gáborhoz és társaihoz vezetnek

 

 

Vizsgálják, hogy kaptak-e kenőpénzt baloldali politikusok

A vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a terhelt úgy kért valakitől vagy valakiktől jogtalan előnyt (legtöbb esetben pénzt), hogy azt állította, ezért cserébe hivatalos személyt fog megvesztegetni.  

A büntetés ebben az esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Ha a cselekményt valaki üzletszerűen követi el, minősítő körülmény, amely évekkel növeli meg a büntetés mértékét.

Fontos ugyanakkor megjegyezni: az ilyen típusú ügyekben azt is mindig vizsgálják, hogy nem fizettek-e le mégis hivatalos személyeket. Ha az óbudai botrányban kiderül, hogy korrumpáltak baloldali politikusokat, az már utóbbiak esetében hivatali vesztegetés elfogadása lenne. A büntetési tétel pedig akár tíz év is lehet.

 

A DK-s polgármester szerepét is tisztáznák

Az ügy politikai szálait a helyi Fidesz is feltárná, éppen ezért március 21-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tart az óbudai önkormányzat. Puskás Péter fideszes frakcióvezető szerint „az ülésen tisztázni kell, hogy a letartóztatási hullámot előidéző fiktív szerződéseket az önkormányzat részéről ki kötötte, azokat a városvezetésből ki engedélyezte, ki írta alá a teljesítési igazolásokat, illetve hogy milyen módon szennyezték be a várost jelenleg irányító politikusok otthonunk, Óbuda jó hírét.”

 

A politikus hozzátette azt is: Kiss László DK-s polgármester a nyilvánosságra került korábbi információk szerint rokona révén érintett lehet a botrányban, ugyanis közeli hozzátartozójának és az ügy egyik szereplőjének közös cége lehetett a vizsgált időszakban.  

Borítókép: Kiss László, Óbuda polgármestere (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.