Az óbudai korrupciós botrány negyedik gyanúsítottja is börtönbe kerülhet

Fellebbezést jelentett be a Központi Nyomozó Főügyészség a III. kerületi kenőpénzes botrány negyedik gyanúsítottja ügyében, akit a bíróság múlt héten helyezett bűnügyi felügyeletbe. A főügyészség azt kezdeményezte, hogy a másodfokú bíróság a korrupcióval gyanúsított férfi letartóztatását is rendelje el.

2024. 03. 13. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra elrendelte ugyan az óbudai korrupciós botrány három gyanúsítottjának a letartóztatását, ám egy személy esetében a bíróság a bűnügyi felügyelet mellett döntött.  

Emiatt az ügyben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) fellebbezést jelentett be. Ha másodfokon az ügyészségnek ad igazat a bíróság, akkor a negyedik gyanúsított is rács mögé kerül. A döntés ellen a három letartóztatott gyanúsított is fellebbezett, ők enyhébb kényszerintézkedést szeretnének, így a bírósági végzés az ő esetükben sem végleges.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a KNYF egy héttel ezelőtt négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot érintő korrupciós bűnügyben. A gyanúsítások egy köddé vált cégről, fiktív szerződésekről, kenőpénzekről, korrupcióról szólnak. 

 

Milliós kenőpénzeket számolhatott a baloldal háttérembere

A nyomozó ügyészek a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak. Az eljárás összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, ami pedig nem más, mint a III. kerületi korrupciós botrány, amiben a KNYF jó ideje nyomozást folytat. Az ügyben több név is előkerült a sajtóban, köztük a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor.

A férfival kapcsolatban érdemes megemlíteni azt az Anonymus által közzétett, rejtett kamerával készített felvételt, amin az látszik, hogy P. Gábor és társa egy autóban ülve több millió forint – feltételezhetően – kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

 

Rendkívüli ülést hívott össze a Fidesz

Tegnap az ügyben megszólalt a helyi Fidesz is, kezdeményezésükre március 21-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tart az önkormányzat. 

„Az ülésen tisztázni kell, hogy a letartóztatási hullámot előidéző fiktív szerződéseket az önkormányzat részéről ki kötötte, azokat a városvezetésből ki engedélyezte, ki írta alá a teljesítési igazolásokat, illetve hogy milyen módon szennyezték be a várost jelenleg irányító politikusok otthonunk, Óbuda jó hírét” – fogalmazott a Metropolnak Puskás Péter.

A Fidesz helyi frakcióvezetője hozzátette azt is: Kiss László DK-s polgármester a nyilvánosságra került korábbi információk szerint rokona révén érintett lehet a botrányban, ugyanis közeli hozzátartozójának és az ügy egyik szereplőjének közös cége lehetett a vizsgált időszakban. 

 

Borítókép: A polgármesteri hivatal Óbudán, a Fő téren (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.