Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja a baloldal a „Magyar Péter-jelenséget”

Sokaknak a kormányváltás reményét, másoknak viszont a teljes bizonytalanságot hozta magával Varga Judit volt férje a hazai politikába. Ismétlődő jelenség a baloldalra oly jellemző kettős mérce: hiába bántotta Magyar Péter egykori feleségét, a politikai haszon reményében a baloldal emberi jogi megmondóemberei hallgatnak. Többen azonban nem tudnak mit kezdeni a helyzettel: megéri-e kockáztatni, hogy beálljanak Varga Judit volt férje mögé? A 2022-es választás tanulságai között egyértelműen fellelhető, nem szabad feltétlen bizalommal beállni egy üstökösként feltűnő, új politikai szereplő mögé, mert később kényelmetlen helyzetbe kerülhet az ember.

2024. 03. 30. 19:56
MAGYAR Péter
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos baloldali közéleti személyiség messiásként ünnepelte Magyar Pétert, amikor belépett a hazai politikába: úgy vélték, vérfrissítést jelent az egyre szürkébbé váló ellenzéknek, a vezetésével eltávolíthatják majd az ország éléről a kormányt.

Magyar Péter és Nagy Ervin
Magyar Péter és Nagy Ervin (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ahogyan a legutóbbi országgyűlési választások idején Márki-Zay Péter esetében, úgy Varga Judit egykori férje kapcsán is meg van az esély arra, hogy az üstökösként feltűnő új szereplő többet árt végül az ellenzéknek, mint használ. 

Azok a baloldali szereplők, akik tanultak az előző országgyűlési választáson elszenvedett bukásból, könnyen bizonytalanok lehetnek a kommunikációjukat illetően. Azonban már az ominózus hangfelvétel közzététele előtt is voltak árulkodó jelek, amelyekkel láthatóan nem tudott mit kezdeni a baloldal.

Emlékezetes, Magyar Péter már előre betámadta a kormánypártisággal nehezen vádolható HVG-t, miután a lap egyik munkatársa megszerzett egy rendőrségi jegyzőkönyvet, amely egy korábbi, Varga Judittal folytatott heves vitájáról készült. A jelentés szerint Magyar Péter 

már 2020 végén azzal fenyegette akkori feleségét, hogy megbuktatja az egész kormányt, és hogy Varga Juditnak úgysem fognak majd hinni.

Magyar Péter később propagandistának nevezte a HVG-s Dezső Andrást, és ezzel a beszólásával a miniszter egykori férje darázsfészekbe nyúlt: a baloldali média összezárt az újságíró mögött, azonban az események csak ezután pörögtek fel igazán.

Miután Varga Judit egykori férje nyilvánosságra hozta a beharagozott hangfelvételt a Völner–Schadl-ügy kapcsán, pártállástól függetlenül sokan felhúzták a szemöldöküket: 

milyen morális attitűdről árulkodik az, hogy valaki titokban hangfelvételt készít a feleségével való beszélgetésről, hogy azt politikai karrierépítésre használja fel?

Erre a volt igazságügyi miniszter két Facebook-bejegyzésben reagált, és végül a baloldali egység is kezdett szertefoszlani: míg az egyik szekértábor Magyar Pétert ugyanúgy éltette, többen nemtetszésüknek adtak hangot, hogy egy magát jobboldali, konzervatív értékrendűnek valló embernek mi minden belefér az „erkölcsi keretébe”. Hont András publicista közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Ilyet a saját gyerekei anyjával nemhogy tisztességes ember, de úgy általában ember, sőt foltos hiéna vagy bűzös borz sem csinál.

A meglehetősen markáns baloldali hangvételéről ismert Nyugati Fény tulajdonosa, Mandula Viktor szintén a közösségi oldalán fogalmazott meg azzal kapcsolatban kritikát, hogy sokan hitetlenkedve reagáltak Varga Judit posztjaira, amelyekben a volt igazságügyi miniszter arról mesélt, hogyan zsarolta és félemlítette meg őt házasságuk idején Magyar Péter.

Akit eddig differenciálatlanul gonosznak láttunk, arról is kiderülhet, hogy bizonyos téren áldozat, adott esetben többévnyi förtelmes lelki és fizikai abúzus áldozata. Itt ez a beszámoló Varga Judittól arról, hogyan terrorizálta őt a manipulatív, nárcisztikus férje: olyan részletes, hogy a legszektásabb Magyar Péter-rajongók sem állíthatják, hogy egy az egyben »Tóni« kitalációja lenne

– mutatott rá Mandula Viktor, majd hozzátette: az emberi jogi jogvédők sutba vágták  a „mindig az áldozatnak hiszünk” alapelvet, szerinte a teljes feminista szcéna ezekben a napokban bukik meg erkölcsileg és veszíti el a jogát, hogy áldozatvédelemről papoljon a jövőben. Beszédes, hogy az Origó megkereste az üggyel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gurmai Zita (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Donáth Anna és Cseh Katalin  (Momentum) képviselőket, ám nem kaptak választ egyik politikustól sem.

MAGYAR Péter
Magyar Péter beszédet mond a Vértanúk terén március 26-án (Fotó: Lakatos Péter)

A kételkedők végül akkor jöhettek rá, hogy a történet nem lehet annyira fekete-fehér, mint amilyennek Magyar beállítja, amikor Varga Judit a FrizbiTV-ben közel kétórás interjúban mesélte el házasságuk dilemmáit a tisztánlátás érdekében. Kiderült: 

a volt miniszter házasságában verbális és fizikai abúzus, zsarolás, megfélemlítés és a szabadságban való korlátozás volt a jellemző.

Beszédes, hogy az interjú megjelenésekor Magyar Péter hivatalos volt az ATV-be egy beszélgetésre, amelyet más programra való hivatkozással lemondott.

Az interjú nagy port vert fel a hazai közéletben, a jobboldal egy emberként állt ki Varga Judit mellett, azonban a baloldalon a megosztottság tovább nőtt. Figyelemre méltó Ferencváros baloldali városvezetője, akit állítása szerint már az interjú megjelenése előtt maga Magyar Péter győzött meg arról, hogy egy súlyosan bántalmazó kapcsolatot tartott fenn.

Nem Varga Judit győzött meg, hanem Magyar Péter maga azzal a Facebook-poszttal, amit a HVG-cikk megjelenése előtt tett közzé, és azzal a támadással, a szóhasználata, a hangvétele, minden tipikus példája volt annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik

 – taglalta az ellenzéki kerületvezető. Nem kellett sokáig várnia a válaszra, Magyar Péter hamar visszaütött, egyenesen kormánypártisággal megvádolva a polgármestert: „Baranyi Krisztina pedig olyannyira ellenzéki, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelőbizottsági elnöke volt és a vagyonminiszter egyik jobbkeze”.

Magyar Péter, Varga Judit
Magyar Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

Beszédes Fodor Gábor megjegyzése is, aki szerint a volt miniszter beszámolója hiteles volt és felkavaró.

Magyar Péter elsősorban nem a kormányt és nem Rogán Antalt támadja, hanem a volt felesége volt a fő célpont 

– mondta az egykori politikus a Napi aktuális című műsorban. Ugyanakkor a baloldali politikusok jelentős része vagy elbagatellizálja az ügyet, vagy nem mond többet, mint amennyi szükséges. Emlékezetes Gulyás Márton és Török Gábor beszélgetése a Partizánban a Frizbiben elhangzott megrázó beszélgetést követően. Felületesen átsiklottak a volt miniszter állításain, és érezhetően úgy határozták meg a műsor menetét, hogy Magyar Pétert minél magasabbra emeljék. 

Dilemmázik a baloldal

A Magyar Péter jelenséggel kapcsolatban beszédes a Demokratikus Koalíció (DK) hallgatása: a választók előtt Magyarország „legeurópaibb” és legerősebb baloldali pártjaként szeretnék magukat meghatározni, és rendszerint eddig harcos jogvédőként, hangosan léptek fel az erőszak minden formája ellen. Ebben az esetben tisztán látszik a politikai kétszínűségük, ugyanakkor már csak egy nyitott kérdés van: miért nem karolták fel Magyar Péter ügyét? Van egy fontos szempont, amely mellett még nem lehet elmenni: 

Honnan vonzaná el Magyar Péter a szavazókat?

Varga Judit volt férje bár szereplése elején leszögezte, ki akar maradni a politikából, de mint ismert, meggondolta magát: március 15-i rendezvényén bejelentette, létrehozza a Talpra Magyarok Közösségét, és ígéretet tett, hamarosan pártot is alapít. Ez az ellenzéki törpepártokra nézve akár végzetes is lehet, ugyanis Magyar Péter jelentős részben a baloldali embereket szólítaná meg. 

Azonban a DK is féltheti a pozícióját: legerősebb ellenzéki pártként elkerülhetetlen, hogy Varga Judit egykori férje ne vigyen el tőle is szavazókat, ezzel tovább erősítve a kormánypártok hegemóniáját. Az ellenzéki pártok ezen tények ellenére saját politikai haszon reményében megpróbálják meglovagolni a Magyar Péter-jelenség hullámait, a DK retorikája azonban mérsékelt hangnemet mutat. 

Gyurcsányék tapasztalata a politika terén ilyen helyzetekben mutatkozik meg leginkább, tudhatják, mikor van szükség stratégiai nyugalomra.

Amellett, hogy nem szeretnének szavazókat veszteni, talán dereng még nekik a 2022-es választás keserű tapasztalata is, nem szeretnének még egyszer rossz lóra tenni. A párhuzamot nem nehéz felfedezni: Varga Judit egykori férje az új Márki-Zay Péter, akit hiába támogatott az egész baloldal, szertefoszlatta az általuk régóta várt kormányváltás reményét. Ennek fényében feltételezett óvatosságuk érthető: ahogyan a legutóbbi országgyűlési választások idején Márki-Zay Péter bukása után, úgy Varga Judit egykori férje esetében is hamar az arcára fagyhat a mosoly az ellenzéknek.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.