Elvesztették a zuglóiak a nagy békaháborút

A lakók kitelepítették volna a hangoskodó békákat, a természetvédelem lépett közbe.

2024. 04. 25. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest XIV. kerületének önkormányzatához több lakossági panasz érkezett a Rákos-patak környezetében elszaporodott és rendkívül hangos békák miatt. Az Index szerint, az önkormányzat szakértőkhöz fordult, akik kijelentették: bár jelentős a hangerejük, de nem szabad máshová helyezni őket.

A békáknak kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a szúnyogok, ezért közvetlenül befolyásolják a szúnyogpopulációk méretét. Az emberre halálos betegségeket terjesztő, és a fertőző kórokozókat továbbítani képes élőlények életciklusát a kétéltűek száma jelentősen befolyásolhatja. 

Európába a globális természeti folyamatok miatt eddig nem látott szúnyogfajok is eljutnak, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a zikavírus vagy a dengue-láz.

A XIV. kerület vezetése felvette a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel. A természetvédelmi egyesület állásfoglalása szerint a Rákos-patakban elsősorban tavibéka- és/vagy kecskebékafajok élnek, amelyek tömegben jelentős hangerővel bírnak. A békaállomány mérete évről évre változik, a patak áramlási sebességének lelassulása hozzájárult mostani elszaporodásukhoz.

Mivel védett állatokról van szó, az állatok pusztítása, engedély nélküli eltávolítása bűncselekmény. A mesterséges beavatkozás a békapopulációba, az élőlények számának természetellenes lecsökkenése rövidebb-hosszabb távon hatással lehet az emberek egészségére is.

Az állomány szabályozása a Pest Vármegyei Kormányhivatal engedélyéhez kötött, amelyet a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai állásfoglalása alapján adhatnak ki

 – írja a ZGL Media.

Borítókép: A Rákos-pataknál korábban Karácsony Gergely is megfordult, de a főpolgármester már nem lakik Zuglóban. (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.