Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A rakpartról is kitiltaná az autókat Karácsony

A főpolgármester tovább folytatja az autósüldözést. Ennek részeként most a közlekedés szempontjából kulcsfontosságú pesti alsó rakpartról száműzné örökre a gépjárműveket. A baloldali városvezetés terveiről Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje tett közzé információkat.

2024. 05. 23. 5:13
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg lezárná a pesti alsó rakpartot Karácsony Gergely az autók elől Szentkirályi Alexandra szerint. A kormánypártok főpolgármester-jelöltje a közösségi médiában tett közzé információkat arról, hogy a főpolgármester most teljesen szétverné Budapest közlekedését a pesti alsó rakpart belvárosi szakaszának végleges lezárásával. Karácsony ugyanis személyesen fogadtatta el a baloldali irányítású Fővárosi Közgyűléssel a rakpart lezárásának tervét.

Úgy látszik, ez az ő személyes őrülete, hiába mérte fel a Magyar Autóklub és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is, hogy ezt a budapes­tiek nem akarják, ez Karácsonyt egyáltalán nem érdekli. Most pedig hazudik róla, kérdés nélkül és nemcsak a rakpart egy kis szakaszát zárná le, hanem a Szabadság hídtól a Lánchídig tartó teljes belvárosi szakaszt

 – emelte ki Szentkirályi Alexandra, aki szerint a Karácsony által okozott közlekedési káosz mára a főváros gazdasági növekedésének gátjává vált. Az újabb forgalomcsökkentő intézkedések pedig tovább súlyosbíthatják a fővárosban tapasztalható közlekedési káoszt, jelenleg ugyanis óránként 2400 autó halad át a rakparton. A lezárással pedig ezt a forgalmat a szűkebb keresztmetszetű belvárosi utcákba terelnék, így pedig nőni fog a légszennyezettség, a dugó és a káosz Budapesten.

A főpolgármester szokás szerint abba nem gondol bele, hogy a lisztnek el kell jutnia a pékségbe, a péknek a kemence mellé, a kenyérnek a polcokra, a vásárlóknak a boltokba

 – tette hozzá a kormánypártok főpolgármester-jelöltje. 

Az autósüldözéssel kapcsolatban a Budapest Brand vezérigazgatója, Faix Csaba az ATV Start műsorában nyilatkozott. Elmondása szerint egy esetleges felújítás esetén, ha lezárnak egy főbb útvonalat, az első egy-két napban ez valóban komoly fennakadásokat okozna, ezek után viszont az autósok más útvonalakat találnak. Az elmúlt időszakban Karácsony Gergely és a főváros számos intézkedéssel lehetetlenítette el az autósok közlekedését városszerte, kezdve a Nagykörúton és az Üllői úton felfestett biciklisávokkal, illetve a Lánchíd lezárásával.

A Karácsony Gergely vezette balliberális városvezetés által nemrég sietve megalapított klímaügynökség vezetője, a korábbi ­MSZP-s árnyékminiszter, Ámon Ada pedig még egy lapáttal rátett az elmúlt öt év közlekedéspolitikájára, és bejelentette, száműznék a régi gépjárműveket a főváros útjairól.

Ámon Ada állítása szerint az autók kitiltása könnyedén megoldható, és azon dolgoznak, hogy úgynevezett nullakibocsátású zónákat hozzanak létre a fővárosban. Mindeközben azonban jelenleg több százezer olyan autó jár a város utcáin a Belügyminisztérium adatai szerint, amely nem felel meg a Karácsony Gergely vezette Budapest által támasztott elvárásoknak. A főváros így pedig sok esetben a leginkább kiszolgáltatott, illetve hátrányos helyzetű személyektől venné el a gépjárműhasználat lehetőségét.

Karácsony Gergely főpolgármester a megválasztása után szinte rögtön az autósok üldözésébe kezdett, és csaknem öt éve keseríti a budapesti gépjárművezetők életét.

A Főpolgármesteri Hivatal korábban vizsgálta a dugódíj bevezetésének kérdését is, de Karácsony Gergely megválasztása után csaknem két évnek kellett eltelnie, hogy ismét előhúzza a tarsolyából az autósok száműzésének tervét. A dízelgépjárművek tervezett kizárása a fővárosi forgalomból 1,3 millió Budapesten és Pest vármegyében bejegyzett személygépkocsi harminc, illetve a 170 ezer haszongépjármű száz százalékát, azaz összesen több mint félmillió gépjárművet érintett volna a Központi Statisztikai Hivatal 2020-ra vonatkozó adatai szerint.

Karácsony Gergely azonban, rá jellemző módon, ezeket az elképzeléseit sem volt képes megvalósítani, miközben tovább súlyosbodott a közlekedési káosz városszerte. Az autók kitiltása helyett ugyanis Karácsony Gergely erőszakos forgalomcsillapítást hajtott végre Budapesten. Eközben azonban nem kínált valódi alternatívát a külvárosból, illetve az agglomerációból érkezők számára. Így ígéreteivel ellentétben a főpolgármester nem alakított ki a városhatár mentén hatalmas ingyenes P+R parkolókat, ahol az agglomerációból ingázók letehetnék az autói­kat, illetve a kötöttpályás közlekedés bővítését sem folytatta.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.