Gyurcsány embere tűnt fel Magyar Péter mellett

A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere rajong Magyar Péterért.

Forrás: Mandiner2024. 05. 03. 11:41
Budapest, 2024. április 26.
Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje beszédet mond a Belügyminisztérium épülete elõtt megtartott demonstráción, Budapesten 2024. április 26-án. A tüntetésen Magyar Péter mûködõ, a gyermekeket valóban védõ gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte.
MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori szocialista kormányzatok egyik meghatározó figurája tűnt fel Magyar Péter mögött a háborúpárti Juhász Ferenc személyében – vette észre a Mandiner.

A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere több bejegyzést is megosztott a közösségi oldalán az elmúlt hetekben, amelyekben a baloldal új reménysége mellett vallott színt. Március 14-én arról írt, hogy Magyar Péter március 15-i, zászlóbontásnak aposztrofált tüntetésén részt kíván venni, valamint arra is kitért, hogy Magyar Pétertől és a körülötte kialakuló csoportosulástól nemcsak kormányváltást, hanem ellenzékváltást is vár.

– Állást szeretnék foglalni végre abban, hogy le lehet-e váltani Orbánt demokratikus úton – a jelenlegi ellenzék nyilván nem fogja –, de esetleg egy új, egy más, egy friss talán igen; vagy Hadházy Ákosnak van igaza, hogy ide forradalom kell – fogalmazott a bejegyzésében Juhász Ferenc.

Juhász Ferenc csak egyike azon jó néhány baloldali szereplőnek, akik Magyar Péter és a mozgalma körül bukkantak fel az elmúlt hetekben.

Közülük a legfontosabb a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. A kiterjedt céghálójú és szerteágazó üzleti, valamint politikai kapcsolatrendszerű kör ráadásul Magyarék mozgalmának több különböző szintjén és számos aspektusában van jelen, és teljesen átszövi az új baloldali projektet – írta a portál.

 

Magyar Péter éltetése

Ezt követően Juhász Ferenc több hasonló posztot is megosztott, egy március 23-i bejegyzésében egyfajta politikai messiásként emlegette Magyart: 

Az ellenzéki politika és magatartás (és persze a politikusok) azok, akik érdektelenné váltak, mert kiirtották az emberekből a reményt, a hitet a változásban… Magyar Péter ezt hozta vissza!

Egy április 4-i bejegyzésében pedig egy „Zs.”-ként hivatkozott barátjával folytatott levelezését tette közzé, amelyben Magyar április 6-i tüntetéséről volt szó. Juhász Ferenc ebben az írásában már azt vizionálta, hogy Magyarék rögtön a legnagyobb baloldali erővé léphetnek elő:

A szombati naggyűlés (sic!), ha tényleg elég nagy, akkor deklarált céljával ellentétben nem Orbánt fogja leváltani, hanem az ellenzéket. […] Ha erre Ti lesztek képesek, akkor a támogatásom a tiétek, mert én is úgy vagyok vele, hogy: Orbánék menjenek oda, ahova egyre többen szeretnénk!

 

Háborúpárti nézetek

Juhász Ferenc az orosz–ukrán háború kitörése idején militartista, háborúpárti nézeteinek adott hangot. Mindössze két nappal a konfliktus kirobbanása előtt, 2022 február 22-én az ATV adásában azzal hergelte a közvéleményt, hogy lőszerszállítmányok küldését sürgette az ukrán félnek – emlékeztettek.

Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk

– mondta Juhász Ferenc. 

 

Az adatvédelmi botrány

A Taplramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában a datadatos céghálóba tartozó két vállalat, az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org szerepelt. A Magyar Nemzet tényfeltáró cikkének megjelenése után a Datadat tagadta, hogy üzleti kapcsolat lenne a cégháló és Magyar mozgalma között, ám mindössze néhány óra telt el, és eltűnt a két cég neve a dokumentumból. Magyar Péter egy nappal később azt a magyarázatot adta, hogy egy másik szervezettől vették át az adatvédelmi tájékoztatót, hogy pénzt és időt spóroljanak. 

Néhány nap elteltével a Talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában, a szerző kilétét feltüntető rubrikában Bárdos Barnabás neve jelent meg. Utóbbi korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista által alapított mozgalom, a noÁr pénzügyekért felelős menedzsere volt.

 

További datadatos szál

Bárdos Barnabás személyén keresztül egy újabb szál tárul fel Magyarék mozgalma és a Bajnai-féle kör között. Bárdos és felesége nevére van bejegyezve ugyanis a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. nevű cég, amelynek a tulajdonában áll az a II. kerületi, Kelemen László utcai lakás, ahova bejegyezték Magyar Péter szervezetét, a Legyél a változás! Egyesületet. Az Átlátszó 2014-es cikke szerint a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. egy offshore ügyben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. egyik részvényese – írták.

Arra is kitértek, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is valamilyen módon kapcsolható az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója volt. Magyar Péterék egyesületét tehát olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai köreiig érő offshore hálóban érintett vállalkozás tulajdona.

A Datadat csoport feltűnése azt valószínűsíti, hogy hasonló akcióra készülhetnek, mint a 2022-es választás idején. Amellett, hogy a Datadat-cégcsoport akkor az egyesült baloldal digitális kampányáért felelt, a guruló dollároknak is a legnagyobb haszonélvezője volt. Közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt kaptak és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le. Miután Magyar Péter mozgalma körül bukkantak fel a cégháló elemei, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.