Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

Ahogyan a Gyurcsány–Bajnai-korszak idején, a 2010-es kormányváltás utáni években is botrányok övezték Katona Tamás politikai szerepvállalását. A jelenleg a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. felügyelőbizottságának elnöki székében ülő szocialista politikus pénzügyi államtitkári megbízatása végére, 2006-ban katasztrofális financiális helyzetbe került az ország, az MSZP-s pártigazgatói tevékenységén pedig az úgynevezett feketekassza-ügy ejtett csúnya foltot az előző évtized közepén.

2024. 05. 03. 12:00
Forrás: Képernyőfotó - YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010 előtti baloldal egyik meghatározó embere Katona Tamás. A jelenleg a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) felügyelőbizottságának elnöki székében ülő szocialista politikus már a Horn-kormány idején is jelentős pozíciókat töltött be. Egyebek mellett a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatal megbízott vezetője, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is volt az 1990-es években, de a Medgyessy–Gyurcsány-korszakban még közelebb került a vezetés felső szintjeihez.

Gyurcsány embere: Katona Tamás
Gyurcsány embere: Katona Tamás. Forrás: YouTube – Képernyőfotó 

Katasztrofális deficit

Katona így 2003-tól másfél éven keresztül Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke volt, ezt követően pedig – Gyurcsány Ferenc kormányfősége alatt – a pénzügyi igazgatásban dolgozott. A többi között a Pénzügyminisztérium politikai, illetve közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, de volt a Magyar Államkincstár elnöke is. 

Pénzügyi államtitkársága végére katasztrofális financiális helyzetbe került az ország: 2006-ban a magyar költségvetés hiánya európai, sőt világrekordnak számított, a deficit egyedül a háború sújtotta Libanonban volt magasabb. Az államháztartási hiány 2006 negyedik negyedévében a GDP 9,8 százalékát, az év egészében pedig 8,9 százalékát tette ki. Az államadósság növekedési üteme 2006-ban 15,2 százalék volt.

Feketekassza

A szocialista politikus karrierje a 2010 utáni években sem maradt mentes a különböző botrányoktól. Az előző évtized közepén – Katona Tamás MSZP-s pártigazgatósága idején – robbant ki az úgynevezett feketekassza-ügy, amelynek lényege, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt Katonának, hogy 2014-ben a szervezet „feketekasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Ezek közé tartozott a szervezet összes személyi kiadása mellett a kampánykiadások egy része is. Katona úgy reagált: „Nem örülök neki, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult.” Bár feljelentés is született költségvetési csalás gyanújával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eljárás megszüntetéséről döntött. 

Dobra vert ingatlanvagyon

Az MSZP visszafordíthatatlan pénzügyi megroppanása szintén Katona 2014 és 2016 közötti pártigazgatósága idejére datálható. A szocialisták vagyonvesztése ugyanis 2015-ben gyorsult fel, amikor az akkori elnök, Tóbiás József és Katona Tamás úgy döntöttek: a Jókai utcai székházon kívül országszerte 38 ingatlantól is megszabadulnak. Mivel az MSZP-nek ekkor már csak nagyjából 150 ingatlana volt, a döntés a párt ingatlanvagyonának a negyedét érintette. 

Prémiumosztogatás a BKV-nál

Később, 2019-ben – amikor a Gyurcsány-korszak kipróbált káderei tömegével ejtőernyőztek a fővárosi cégek stratégiai fontosságú pozícióiba – BKV felügyelőbizottságának elnöki tisztségét foglalhatta el. Az elmúlt négy évben nem sok jelét lehetett látni annak, hogy Katona előremutatóan gyakorolta volna-e az ellenőrzői jogkörét, sőt az idei évre jóváhagyta sok millió forintnyi prémium kifizetését a vállalatvezetőknek, miközben a társaság csődközeli állapotba került. Az elmúlt időszakban az MSZP-s politikus leginkább a kormányt bíráló kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet. 

Borítókép: Katona Tamás (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.