A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kőbánya: leszakadó városrészből példamutató kerület

Kőbánya rengeteget változott 2010 óta, amikor először választották meg D. Kovács Róbert Antalt polgármesternek. Az egykor a közlekedési káosztól és bűnözéstől fuldokló kerület mára egy izgalmas és fejlődő városrész lett, ahol a helyben lakók és az idelátogatók egyaránt élvezhetik a színes programkínálatot és a rengeteg zöldterület nyújtotta lehetőséget. Budapest legdinamikusabban fejlődő kerületének vezetőjével, D. Kovács Róbert Antallal beszélgettünk.

2024. 05. 29. 5:48
EP2I0991

20240509 BudapestD. Kovács Róbert Antal Kőbánya polgármesterefotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
D. Kovács Róbert Antal polgármester méltán lehet büszke a 2010 óta elért eredményekre (Fotó: Teknős Miklós)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere azzal került be a hírekbe, hogy Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölttel lekaszáltak egy gazos területet a Kerepesi úton, ami a fővárosi vezetés szerint „méhlegelő” volt. Ezzel azonban le is leplezte magát a baloldal: inkább viccnek tűnik, hogy egy forgalmas, kétszer két sávos út közepén található gyomos terület a beporzó rovarok kedvelt táplálkozási helye lenne.

D. KOVÁCS Róbert; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje gazos területet kaszál a X. kerületi Kerepesi úton D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármesterrel. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Zöldövezet

– Az akciónk helyes módon rávilágított arra, hogy ahol szükséges, ott a gyomnövényeket le kell nyírni. Attól, hogy rámutatunk: „ez egy biodiverz ágyás vagy méhlegelő”, attól még az nem lesz az – nyilatkozta lapunknak Kőbánya polgármestere. Hozzátette: a Kerepesi úton közlekedésbiztonsági szempontból sem szerencsés méteresre hagyni a gyomnövényeket, mert beláthatatlanná teszik az utat. A kerületvezető kiemelte, hogy szerinte létre lehetne hozni ezen a területen is biodiverz ágyásokat, ám ez nem úgy történik, hogy hagyjuk szabadon fejlődni az egérárpát.

D. Kovács Róbert Antal hangsúlyozta, hogy

Kőbánya Budapest legzöldebb városrésze, hatalmas parkokkal,

a Népligettel, a Rákospatak menti zöldterülettel, illetve a korábban agyagbánya céljából kiásott, majd feltöltött gödrök helyén létrehozott parkokkal.

A polgármester szerint a zöldterületek nagyon fontos szerepet töltenek be a kerületiek életében. Egyrészt rekreációs céllal használják őket: sétálnak, pihennek, olvasgatnak, emellett pedig számos sportolási és programlehetőség várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. – A rendvédelmi nap egyedülálló Budapesten – világított rá D. Kovács, hozzátéve, hogy folyamatosan gondolkodnak a meglévő rendezvényeik fejlesztésén és újak létrehozásán. – Évekkel ezelőtt új hagyományt teremettünk közösen a bolgár, a görög és a szerb nemzetiségi önkormányzatokkal, így ma már a Balkán-est is rendszeres a kerületünkben – mondta.

 

Folyamatos fejlődés

D. Kovács Róbert Antal hangsúlyozta, hogy Kőbánya rengeteget változott az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltozás után hatalmas rozsdaövezet maradt itt elszlömösödött városrészekkel, rossz minőségű utakkal és szemétbányákkal. 2010-re, amikor polgármesterré választották, még jó néhány problémát azonosítottak a kerületben, például az állandó forgalmi káoszt az Új köztemető környékén, amit egy körforgalom építésével oldottak meg.

– Sok helyen közbiztonsági problémák voltak, említhetem a Hős utcát, de a Gyakorló utcát is. Itt 2010 előtt nem lehetett megállni a rengeteg parkoló autó miatt, és kritikus volt a bűnügyi helyzet is: évente három-négyszáz gépjárművet loptak el, és nagyjából ugyanennyi lakásbetörés történt – húzta alá a polgármester, hozzátéve, hogy mindezt mára sikerült orvosolni.

A kerület szolgáltatásai sokat javultak az elmúlt években: megújult az intézményrendszer, minden háziorvosi rendelőt felújítottak. Folyamatosan korszerűsítik az új óvodákat, bölcsődéket, intézményeket.

Kőbányán is a mindennapok része a hajléktalankérdés. A polgármester kiemelte: 22 olyan intézmény működik a kerületben és vonzáskörzetében, amelyek éjszakára szállást adnak, de nappalra nem biztosítanak semmilyen ellátást. D. Kovács Róbert Antal az egyik legnagyobb problémaként azt jelölte meg, hogy alig van Budapesten olyan program, ami a hajléktalanságból kivezető utat jelentené. Ezzel szemben Kőbányán az önkormányzat a saját erejéből ilyen lehetőséget is biztosít.

– Önként hoztunk létre a Maglódi úti centrumot, ahol nemcsak élelmet adunk: pedikűr, manikűr, fodrász várja az oda érkezőket. Ezenfelül van egy centrumunk kulturált szálláshellyel, tisztálkodási lehetőséggel és munkalehetőséggel. Aki a programunkban részt vesz, és a szociális munkásoktól is kedvező visszajelzés érkezik, azokat lakáshoz is juttatjuk – hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal.

A polgármester szerint ha minden fővárosi kerület és a vidéki települések is hasonló programokat indítanának, akkor enyhülne a hajléktalanság kérdése, de jelen pillanatban Budapest vezetése a szállók egyre alacsonyabb szintű működtetésén túl nem tesz ezért.

 

Kritikus állapot

D. Kovács Róbert Antal más területen is erőteljes kritikával illette a főváros jelenlegi vezetőit, ugyanis a kétszintű önkormányzati rendszerben a kerületek fejlődése rajtuk is múlik. – 2010 és 2018 között számos kőbányai főútvonal megújult, ilyen volt az Újhegyi út, a Gergely utca, a Kápolna utca, a Sírkert utca – kezdett felsorolásba a polgármester, számos további útszakaszt említve meg. Hozzátette: 2019 után két kisebb útszakasz újulhatott meg a kerületben, ám

sok, a főváros fenntartásában levő főút kritikus állapotban van, pedig a felújítási tervek már 2018-ban elkészültek.

Elmaradt egy MÁV-fejlesztés is: Kőbánya-alsó vasútállomás sem tudott még megújulni.

A polgármester szerint Karácsony Gergely megválasztása óta a többi kerületben sem érzékelhető a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. – A Lánchíd-felújítás volt az egyetlen nagy projekt, az is csökkentett műszaki tartalommal valósult meg – mondta D. Kovács Róbert Antal.

– Ami bosszantó, hogy a főváros „zászlóshajójának”, vezető témájának számító kerékpáros közlekedés fejlesztése is csak a sárga festék felhelyezésével történt meg. Biciklivel közlekedem nap mint nap, nemcsak Kőbányán, a város más pontjaira is így jutok el. Szomorúan látom a sokszor balesetveszélyes, sárga festékkel felfestett utakat, kereszteződéseket – emelte ki a kerületvezető, megjegyezve, hogy a Fiu­mei útnál például jelentős nehézségekkel találkozik az, aki a villamospályán próbál áthaladni biciklivel.

Borítókép: D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere. (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.