Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Durva részletek derültek ki a piramisjáték-botrányról – Magyar Péter hallgat

Magyar Péter nem válaszol az élettársa anyját érintő piramisjáték-botránnyal kapcsolatos kérdésekre. Az említett ügyben a hatóságok körülbelül hétmilliárd forintot keresnek, feltételezések szerint a hatalmas összeg tisztára mosása ma is zajlik. Ezért is lehet figyelemre méltó, hogy Magyar Péter mellett tűnt fel Sájer Mária, aki szabadulása után a baloldal új politikusának legközelebbi munkatársaként találta meg számítását.

Forrás: Metropol2024. 05. 14. 18:15
Forrás: Metropol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter egy nap múltán sem válaszolt semmit a Telex és a 24.hu kérdéseire az őt, új családját, élettársa anyját és a Tisza Pártot érintő piramisjáték-botránnyal kapcsolatosan. A baloldali politikus inkább a beszédes hallgatást választotta – írta a Metropol.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy Magyar Péter gazdasági vezetője piramisjáték miatt négy évet töltött fegyházban. S. Mária Judit nemrég jött ki a legsúlyosabb büntetés-végrehajtási intézményből, a fegyházból, ahova egy bűnszervezet fontos tagjaként 1200 ember meglopásáért – mintegy nyolcmilliárd forint értékben – és gátlástalan átveréséért került. 

A Metropol információi szerint a kicsalt összeg nagy része a mai napig nem került elő. A hatóságok körülbelül hétmilliárd forintot keresnek. 

Feltételezések szerint a hatalmas összeg tisztára mosása ma is zajlik, ezért is lehet figyelemre méltó, hogy Magyar Péter mellett tűnt fel Sájer Mária,

aki szabadulása után Magyar Péter legközelebbi munkatársaként találta meg számítását – hangsúlyozták. Hozzátették: nem csak gazdasági vezető, ő irányítja Magyar Péter titkárságát is.

Magyar Péter hallgat

A baloldal új reménysége egyetlen szóval sem válaszolt, amikor a Telex ezt kérdezte tőle:

Milyen módon segíti Önt S. Mária, volt-e tudomása S. Mária fegyházbüntetéséről, van-e köze S. Máriának a Tisza Párt pénzügyeihez?

Nem válaszolt a 24.hu hasonló kérdéseire sem:
   • „Milyen kapcsolatban van S. Mária a Tisza Párttal, a Talpra Magyarok Közösségével, illetve személyesen önnel?
   • Tudta-e ön a Metropol-cikk megjelenése előtt, hogy S. Máriát gazdasági bűncselekményért jogerősen elítélték?
   • Lát-e ebben problémát abban az esetben, ha hivatalosan vagy formálisan, esetleg baráti szívességből segíti az ön munkáját?”

A Metropol a bírósági ítélet, illetve a vádirat tanulmányozása során megtudta, hogy a bűnbanda tagjai több alkalommal is megpróbáltak külföldre szökni. Terveik között az is szerepelt, hogy az EU fővárosában, Brüsszelben rejtőznek el. Egyes utalások szerint jelentős kapcsolataik lehettek a belga fővárosban – írják.

Miután megtörténtek az első letartóztatások, Magyar Péter élettárásnak anyja, Sájer Mária hónapokon át tovább folytatta az áldozatok becsapását és kisemmizését. 

Ezt a fajta gátlástalanságot a bíróság súlyosbító tényezőként vette figyelembe a négyéves fegyházbüntetés kiszabásakor

– hívták fel a figyelmet. Hozzátették: Magyar Péter kabinetfőnöke még az elsőrendű vádlott őrizetbe vétele után is azt állította az átvert embereknek, hogy „aggodalomra nincs ok”, csupán pillanatnyi zavarok álltak be, és „a befektetésüket vissza fogják kapni”. Volt olyan áldozat, akinek még több pénz befizetését javasolta, mondván, „úgy biztos nem veszíthet semmit”.

Egy károsultra vetítve egyébként Sájer Mária okozta a legnagyobb kárt, miután egyetlen embertől 108 milliót csalt ki

– emelték ki. A portál értesülései szerint volt olyan áldozat, aki öngyilkos lett, miután rádöbbent, hogy aljas módon kirabolták.

Fotó: Metropol

A jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy Sájer Mária Judit hamis banki igazolásokkal tévesztette meg az áldozatait, nemegyszer teljesen jogtalan módon az osztrák Oberbank nevét, logóját felhasználva. A fiktív dokumentumokban az is szerepelt, hogy egy neves bankban több százezer euró készpénz áll fedezetként rendelkezésére. Sájer ezzel győzte meg a leendő befektetőket, hogy a pénzüknek van fedezete, aggodalomra semmi ok. Ha pedig a bankigazolások nem bizonyultak elégnek, Sájer Mária azzal érvelt, hogy a befektetéseknek ingatlanfedezete is van – ismertették. Hozzátették: természetesen ebből semmi sem volt igaz. 

A vádirat szerint Magyar Péter pénzügyeinek intézője mindvégig közvetlen kapcsolatban állt a nyolcmilliárdos csalássorozat elsőrendű vádlottjával, a bűnszövetkezet első számú vezetőjével

– hangsúlyozták. Az ítélet indoklásában megtalálható, hogy több mint 700 alkalommal beszéltek közvetlenül telefonon egymással, jellemzően arról, hogy kit, mennyi pénzzel lehetne még átverni – jelezték. Hozzátették: Sájer Mária rendszeres látogatója volt az elsőrendű vádlott irodájának, amit a fontos pénzintézetnek helyet adó Bankcenterben béreltek. A tehetősebb áldozatokat ide vitték be, meggyőzve őket arról, hogy profikkal van dolguk. 

Fotó: Metropol

Sájer Mária korábbi főnökét, a csaló banda vezetőjét 11 év szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, jelenleg is fegyházbüntetését tölti.

Magyar Péter pénzügyeinek intézője a rendőrségi kihallgatásán azzal mentegette magát, hogy a pénzügyi tudása erősen hiányos, ő nem igazán ért az ilyesfajta ügyletekhez. „Nem is tudom pontosan, hogy mi a kölcsön és a befektetés közötti különbség” – vallotta, miközben a legnagyobb összeget, 108 millió forintot ő maga csalta ki egy károsulttól.

Borítókép: Sájer Mária és Magyar Péter (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.