A sajátjaira rontott rá a teljesen megzavarodott Karácsony Gergely

A főpolgármester aggályát fejezte ki az urnák/dobozok felbontásáról készített jegyzőkönyvek miatt a balos vezetésű kerületekben.

Forrás: Index2024. 06. 18. 16:08
Fotó: Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába nyerte meg Karácsony Gergely a főpolgármester-választást, mégis megtámadta a Kúrián a Nemzeti Választási Bizottság szavazat-újraszámlálást követő június 14-i határozatát, ráadásul nem is akármilyen indokkal – írta meg az Index.

A hírportál által megismert felülvizsgálati kérelmében az általános főpolgármester-választás újra elrendelésének szükségességét több aggály megfogalmazásával indokolta. Mint arról lapunk is beszámolt, a budapesti helyi választási irodák (HVI) vezetőinek múlt héten a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke feladatul szabta, hogy a lezárt urnákat/dobozokat nyissák fel, az érvénytelen szavazólapokat zárják szállítóborítékba, és azt juttassák el az NVI székházába.

Karácsony Gergely azonban aggályát fejezte ki, ugyanis az urnák/dobozok felbontásáról készített jegyzőkönyvek szerint a II., a IX., a XIII. és a XV. kerületben nem volt az urnabontásnál HVB-tag, a IV. kerületben a HVB jelen lévő tagja szerint a dobozok nem voltak szabályszerűen lezárva, míg a XVII. kerületben nem volt utalás arra a jegyzőkönyvben, hogy HVB-tag jelen lett volna az urnabontásnál. Azt is megállapították, hogy a XVIII. kerületben az urnabontási folyamat nagyobb részében nem volt jelen HVB-tag.

Az NVI székházában készült jegyzőkönyvekből az is kiolvasható, hogy a szállítóborítékban található szavazólapkötegeket nem lehetett megbontatlanul kötegeltnek minősíteni kerületenként az alábbi számú szavazókörben:

I. kerület 6 szavazókör, II. kerület 34 szavazókör, III. kerület 87 szavazókör, IV. kerület 45 szavazókör, V. kerület 7 szavazókör, VI. kerület 3 szavazókör, VII. kerület 11 szavazókör, VIII. kerület 26 szavazókör, IX. kerület 1 szavazókör, X. kerület 28 szavazókör, XI. kerület 63 szavazókör, XII. kerület 6 szavazókör, XIII. kerület 5 szavazókör, XIV. kerület 51 szavazókör, XV. kerület 26 szavazókör, XVI. kerület 50 szavazókör, XVII. kerület 74 szavazókör, XVIII. kerület 31 szavazókör, XIX. kerület 35 szavazókör, XX. kerület 23 szavazókör, XXI. kerület 19 szavazókör, XXII. kerület 10 szavazókör, XXIII. kerület 8 szavazókör,

ezért sérült a választási eljárási törvény. Mindezek fényében a főpolgármester szerint kétséges, hogy a szavazatoknak a választás éjszakáján a szavazatszámláló bizottság által való megszámolása és a jogorvoslati fórumként eljáró választási bizottság vagy bíróság általi újraszámolás között a szavazólapok tartalma megváltoztatható volt-e.

Karácsony Gergelyék leszögezték, bár bizonyítani nem tudják, hogy valóban történt ilyen visszaélés, azonban kiemelték: az újraszámolás lebonyolítása azt mindenesetre nem zárta ki, ugyanis nem volt biztosítható az újraszámolásra került szavazólapok tartalmának változatlansága, az érintett érvénytelen szavazólapok száma pedig meghaladta az első és a második jelölt szavazatszáma közötti különbséget.

Azért kérik, hogy a főpolgármester-választást Budapest egész közigazgatási területén ismételjék meg, mivel az érintett szavazókörök száma olyan nagy, illetve azok a városban olyan mértékben mozaikszerűen helyezkednek el, hogy a csak ezen szavazókörökre korlátozott ismételtetés a választópolgárok széles körét zavarná össze, illetve az eltérő részvételi hajlandóság a meg nem ismételtetett és a megismételtetett szavazókörökhöz tartozó választópolgárok szavazatának olyan mértékben eltérő súlyt adna, hogy az már a választójog egyenlőségének az alkotmányos elvét is sértené.

Azzal, hogy az említett urnabontásoknál számos kerületben nem volt jelen HVB-tag, a főpolgármesteri vezetés közvetett módon döntően a baloldali vezetésű kerületeket vádolta meg azzal, hogy nem tudták a törvényes feltételeket helyben biztosítani.

A kifogásolt kötegelési problémák kétharmada (424 eset) is ellenzéki kerületben történt, ahol a helyi választási irodát a baloldal felügyeli. Az Index felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúriához beadott felülvizsgálati kérelmet az a Tordai Csaba ügyvéd jegyzi, aki érintett lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által folytatott két büntetőeljárásban, amelyek költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt indultak. 

A helyi választási bizottságokat a jegyzők irányítják, akiket pedig a polgármesterek neveznek ki. A Karácsony által hivatkozott kerületek zömében ezek a polgármesterek baloldali politikusok, akik szövetségesek a 41 szavazatnyi előnnyel újraválasztott főpolgármesterrel. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.