Legyőzhetővé vált Karácsony Gergely

A Századvég elemzési igazgatója szerint Vitézy Dávidnak sokkal több tartaléka van, mint a főpolgármesternek.

2024. 06. 07. 9:09
Prága, 2022. október 21.
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelõs államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én.
MTI/EPA/Martin Divisek
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével annyi változott, hogy mostanáig a Fidesz-szavazók kisebb része kacsingatott Vitézy Dávid felé, mert a pártnak volt saját főpolgármester-jelöltje, most viszont a fideszes szavazók nagyobb része lesz hajlandó átszavazni Vitézyre – értékelte Kiszelly Zoltán a kormánypárti jelölt, Szentkirályi Alexandra reggeli bejelentését a visszalépéséről. Az elemző szerint szerint ez a lépés megerősíti Vitézy esélyeit, aki eddig is számíthatott az ellenzékváltó szavazókra.

Azok az ellenzékváltó szavazók, akik Gyurcsány jelöltjére nem szívesen szavaznak, nagyobb részben teszik majd le a voksukat Vitézyre

– emelte ki a politológus. Hozzátette: a kutatások szerint Karácsony Gergely támogatottsága talán már tetőzött, a negyven százalék körüli népszerűsége a csúcsnak tekinthető, miközben Vitézy Dávidnak komoly tartalékai vannak. Az LMP-s jelöltet segíti az is, hogy a Fidesz-szavazók nagyobb része hajlandó lesz átszavazni rá, miután a saját jelöltjük visszalépett.

Kiszelly Zoltán szerint ugyanakkor a visszalépés nem lesz komoly hatással a Fidesz–KDNP fővárosi listájára, mivel a kormánypárti beállítottságú választóknál átszavazási hajlandóság kizárólag a főpolgármester-jelölt esetében van.

Szerintem a Fidesz-szavazók márkahűek, ezért kizárólag a főpolgármester-jelöltnél szavaztak volna át Vitézyre. Tehát az LMP listájára nem fognak átszavazni a fideszes szavazók. Kizárólag olyan esetekben érzékelhető az átszavazás, ahol nincsen már saját jelölt. Ezt a politológiában másodlagos pártpreferenciának nevezzük

– mutatott rá Kiszelly Zoltán. Ez a másodlagos pártreferencia a főpolgármester-jelöltnél tud érvényesülni – tette hozzá.

 

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.