Megvan az időpont, mikor tarthatják az új főpolgármester-választást

Rohamosan közeledik a határidő, hamarosan dönthet a Kúria.

Forrás: Világgazdaság2024. 06. 25. 17:09
Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb szerdán nyilvánosságra hozzák a végső döntést arról, hogy megismétlik-e vagy sem a főpolgármester-választást – értesült a Világgazdaság. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki. 

A Kúriának hamarosan két kérdésben kell határoznia: 

  • megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban, 
  • valamint Budapest IV. és VII. kerületében írjanak-e ki új szavazást, miután itt kifogásolható módon jelezték a szavazólapon azt, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett. 

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Emlékezetes, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál, ez gyakorlatilag 0,01 százalékos előny.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap. Ez június 26-án, szerdán telik le.

Tehát legkésőbb szerdáig biztosan eldől, hogy helytadnak-e egyik vagy másik, esetleg mindkét fellebbezésnek, vagy pedig elutasítják azokat

– húzta alá a portál. 

Rámutattak: ha az előbbi döntés születik, akkor a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mikorra írják ki a megismételt választást. A választási törvény szerint „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

A főpolgármester-választás esetében

a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

Vagyis ha úgy alakul, hogy a Kúria megismételteti a voksolást, akkor a következő szűk másfél hétben kell azt lebonyolítani.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.