Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Nem hozhatnak fontos döntéseket és a pénzt sem szórhatják a leköszönő polgármesterek, képviselők

Az új polgármestereknek októberig kell várniuk, hogy hivatalba léphessenek.

2024. 06. 12. 7:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába választottak a településeken új polgármestert, októberig a jelenlegi városvezető viszi az ügyeket, ugyanakkor a törvény a költségvetési keret betartására kötelezi az ősszel távozó polgármestereket, képviselőket – hívta fel a figyelmet Schmidt Jenő az InfoRádió műsorában.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke felidézte, a 2019 októberében, illetve az időközi választásokon megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében októberig tart, a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit 2024. október elseje után tizenöt napon belül kell összehívni. 

Ennek értelmében a június 9-én megválasztott polgármesterek is csak októberben léphetnek hivatalba. Ám azok a települések, amelyeknek nem volt polgármesterük kivételt képeznek, és a vasárnap megválasztott polgármester az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lép és munkához láthat.

– Váltás esetén a polgármesterek közötti átadás-átvételnek október elsejétől kell megvalósulnia, amely után az új képviselő-testület alakuló ülését is meg lehet már tartani. A megválasztott polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek pedig esküt kell tenniük, illetve meg kell határozniuk a szervezeti és működési szabályzatot – fejtette ki az elnök.

Schmidt Jenő arról is beszélt, egészen addig a jelenlegi polgármesterek és képviselők döntenek az adott település ügyeiről, a közeljövő feladatairól. A jogszabály szerint ugyanakkor az önkormányzatok nem léphetik túl a meghatározott költségvetési keretet, illetve nem hozhatnak a következő éveket döntően befolyásoló döntéseket sem, vagyis megfogalmazása szerint nincs alapjuk azoknak a félelmeknek, amelyek szerint a távozó településvezetők pénzszórásba kezdhetnek.

A TÖOSZ elnöke kifejtette, ha a választáson alulmaradó polgármester nem akarja ellátni a hivatalát az októberig hátralévő időben, akkor a törvény lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat jegyzője, vagy ha ő nem vállalja, akkor egy kormánymegbízott viszi tovább a hivatalt a fennmaradó időben, és ő írja alá a határozatokat is a polgármester helyett.

A két-három hónapos köztes idő éppen elég arra, hogy minden folyamatban lévő ügyet le lehessen zárni vagy át lehessen adni a következő polgármesternek. Nagy probléma nem lehet, október elsejétől minden gond nélkül végbemehet az átadás-átvétel az érintett településeken 

– vélte Schmidt Jenő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy azokon a helyeken is lesz teendő október elsején, ahol újraválasztották az eddigi polgármestert.

Az adott ciklust ugyanis le kell zárni, az illetékeseknek beszámolókat kell készíteniük – akkor is, ha az összes eddigi képviselő újra bizalmat kapott a választópolgároktól, és változatlan összetételben folytathatja működését a testület. Ebben az esetben is új szervezeti és működési szabályzatot kell alkotni, ami mindenhol kötelező. Az új képviselő-testület csak ennek meglétével válik határozatképessé.

A kerületek, települések, városok lakói tehát szeptember végéig még a csaknem öt éve megválasztott polgármesterükhöz, illetve helyi képviselőjükhöz fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.