Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Orbán Viktor: Elértük a célunkat, Európában is megerősödtek a békepárti erők

A miniszterelnök értékelte a választási eredményeket.

2024. 06. 11. 9:43
Orbán Viktor Index interjú Szalai Szabolcs
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Indexnek. A kormányfő rámutatott: ezzel a jobboldal megelőzné a szocialistákat, a zöldeket „és mindenki mást is”, egyedül az Európai Néppárt lenne valamivel nagyobb tömörülés. Orbán Viktor véleménye szerint egy ilyen jobboldali párt megjelenése még az Európai Néppárttól is elvinne szavazókat.

Tehát a fordulat karnyújtásnyi közelségbe került. A kulcskérdés az, hogy az olasz és a francia elnök asszony meg tud-e egymással egyezni. Ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában

– mondta a lapnak a kormányfő.

 

Elsöprő győzelmet arattak a kormánypártok

Az interjúban szóba került, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájára több szavazat érkezett, mint öt éve, ám a magas részvétel miatt százalékosan az eredmény valamivel elmarad az előzőtől. A miniszterelnök ezt úgy értékelte, hogy a 44 százalék is szép eredmény, majd rámutatott: ez egy olyan választás volt, ahol egyszerre két ellenfelet is le kellett győzni, a régi ellenzéket, meg az újat. – Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utcahosszal. Az ezüstérem is szépen csillog, de az arany még szebben – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Péter és a Tisza Párt szerepléséről a kormányfő azt mondta: hogy ki és milyen lőtávon belül van, meg hogy kinél van a puska, azt hagyjuk meg a következő választási kampány időszakára.

Most volt egy csata, amit megnyertünk, 15 százalékkal vertük meg a másodikat. Mi vagyunk messze a legnagyobb párt, ezért optimizmussal tekintek a jövőbe. Ráadásul úgy nyertük meg, hogy soha ennyien nem szavaztak még ránk európai parlamenti választáson

– mutatott rá a miniszterelnök.

 

Óriási volt a tét

Orbán Viktor kiemelte, hogy a választások tétje óriási volt. – Ha nem a pártszínpad felől nézzük a választást, hanem a valóban fontos kérdések felől, akkor a háború vagy béke kérdése volt a tét.

Ezzel a választással az volt a célunk, hogy a háború felé robogó európai vonatot lelassítsuk, aztán meg is állítsuk. Ez sikerült is

– jelezte, majd hozzáfűzte: nem csak Magyarországon, de Európában is megerősödtek a békepárti erők.

– Egy kulcsországban például, Franciaországban, ahol talán a legelkötelezettebbek voltak amellett, hogy nyugati katonákat kellene küldeni az Ukrajnában zajló háborúba, fölborult a politikai rendszer. Ott most előre hozott parlamenti választásokat kell tartani, ahol jó esélye van annak, hogy a békepártiak megismételjék a vasárnapi győzelmüket – emlékeztetett a miniszterelnök.

Felidézte, hogy a munka a békéhez való közelebb kerülés érdekében folyt az elmúlt hónapokban, így ő is erre tett fel mindent.

Szerintem ebben a béke- és háborúpárti küzdelemben 1-0-ra mi vezetünk Európában, a félidőt most lefújták, az Egyesült Államokban rendezik a másodikat, ott is jó esély van nyerni

– fejtette ki Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor interjút ad (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.